13.3 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDecapitarea managerilor de şcoli continuă

Decapitarea managerilor de şcoli continuă

Consiliul de Administraţie al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj a făcut „curăţenie“ la conducerea unităţilor de învăţământ din judeţ. După prima zi, verdictul a fost şocant pentru mulţi: 13 manageri şi-au luat adio de la scaunul de director. Alţii au preferat să-şi dea demisia pentru a nu obţine un calificativ batjocoritor. Mulţi dintre ei însă, după zeci de ani de catedră şi ani buni ca manageri, vor contesta calificativele mai întâi la Ministerul Educaţiei, după care vor să cheme ISJ Dolj în instanţă.

Unii manageri ai unităţilor de învăţământ din judeţul Dolj au trecut luni prin faţa Consiliului de Administraţie al ISJ Dolj pentru a-şi primi calificativele pentru activitatea din ultimul an, aşa cum prevede Metodologia de evaluare a directorilor. Acestea sunt decisive pentru menţinerea sau pierderea funcţiei, calificativul „nesatisfăcător“ aducând după sine încetarea contractului managerial. Pe lista neagră a membrilor comisiei se numără Daniel Barbu de la Colegiul Naţional „Carol I“, Marin Licuţ de la Şcoala Bucovăţ, dar şi directorii următoarelor unităţi de învăţământ: Liceul Cetate, Şcoala nr. 14, Şcoala nr. 2 Poiana Mare, Şcoala nr. 32, Şcoala Ocolna, Şcoala Secu, Şcoala Tunarii Vechi, Şcoala Sălcuţa, Şcoala Predeşti, Grădiniţa nr. 1 Segarcea, Grădiniţa nr. 24, Grădiniţa nr. 29. Numărul real al managerilor care îşi pierd funcţia de conducere începând cu 1 septembrie 2009 este mai mare, având în vedere că mulţi şi-au dat demisia în ultimele săptămâni. În plus, ieri a fost o nouă zi de acordare a calificativelor şi de „pelerinaj“ la ISJ Dolj. 

Managerul CN „Carol I“, şcoală aflată în topul primelor cinci din România, a primit calificativul „nesatisfăcător“

Dacă unii dintre managerii instituţiilor de învăţământ doljene au acceptat „schimbarea“ fără prea multe comentarii, alţii sunt şocaţi, dezamăgiţi şi gata să conteste în instanţă calificatul primit la evaluare. „Am fost chemat la inspectoratul şcolar săptămâna trecută. Acolo am constatat că mai fuseseră chemaţi şi alţi directori de şcoli din judeţ. Când au ieşit din biroul doamnei inspector general, am aflat că aceşti oameni fuseseră avertizaţi că au obţinut calificative proaste, sub 60 de puncte, şi au fost sfătuiţi să îşi dea demisia… Mulţi au demisionat, încercând să scape de calificative ruşinoase, alţii au intrat în concediu medical… După 33 de ani ca profesor şi alţi patru ani ca director, mi-a fost acordat un calificativ de 58,7 puncte… Am fost directorul uneia dintre cele cinci şcoli de prestigiu din România, iar evaluarea primită nu face altceva decât să mă demoralizeze ca om, ca dascăl, dar şi ca director. Contractul managerial îmi expiră în mai 2010 şi l-am obţinut în urma unui concurs. Un lucru este însă cert: am să trimit la minister o contestaţie a calificativului, după care, cu verdictul primit, voi merge în instanţă“, a spus Daniel Barbu, fostul director al CN „Carol I“. Dincolo de umilinţa la care au fost supuşi aceşti oameni, după o viaţă de activitate în slujba şcolii, mai au o singură dorinţă: „politica să dispară din şcoli, şcoala să fie şcoală“.

Profesorii, evaluaţi cu nota 10, directorul, cu 2

Şi la Şcoala Bucovăţ, managerul unităţii de învăţământ este şocat şi gata să conteste evaluarea făcută. Acesta susţine că a fost evaluat superficial, de către persoane necalificate, urmărindu-se demiterea lui. „Au încălcat metodologia atunci când ne-au evaluat. Personal, am fost evaluat de doi inspectori, dintre care unul de educaţie fizică şi sport, şi nicidecum de un inspector de management. Este interesant însă faptul că toate cadrele didactice ale şcolii pe care am condus-o au obţinut calificative foarte bune, numai eu ca director am primit nota 2… Am luat legătura deja cu preşedintele Federaţiei Sindicale «Spiru Haret» din România, care m-a sfătuit să contest calificativul şi să merg în instanţă“, a spus Marin Licuţ, fostul director al Şcolii din Bucovăţ.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

89 COMENTARII