6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjPrimarii dau cu sporurile în guvern

Primarii dau cu sporurile în guvern

Jumătate din primarii din Gorj au făcut rost de fonduri pentru propriile buzunare.

Jumătate din primarii şi viceprimarii din Gorj sunt printre cei mai stresaţi din ţară, dacă în perioada crizei economice, când în toate sectoarele administraţiei publice se vorbeşte de economii, restructurări şi reduceri de personal, şi-au acordat indemnizaţii de tot felul şi sporuri de stres, noxe, fidelitate, mobilitate şi altele.
Cu toate că, pe de o parte se plâng că nu au bani să asigure contribuţia locală la proiectele cu finanţare europeană sau să deconteze transportul profesorilor ori să plătească salariile angajaţilor, jumătate din primarii din Gorj au făcut rost de fonduri pentru propriile buzunare. Potrivit unei situaţii întocmite de Prefectura Gorj, 33 de primari din judeţ, dintr-un total de 70, au beneficiat în acest an de sporuri consistente. Împreună cu cei 33 de edili au plecat acasă lună de lună cu sporuri la lefuri şi viceprimarii din cele 33 de primării. Situaţiile descoperite de reprezentanţii Prefecturii Gorj pot fi cu greu explicate, având în vedere că aproape majoritatea edililor se plâng că nu au bani să asigure buna funcţionare a unităţilor de învăţământ odată cu începerea anului şcolar. Viceprimarul din comuna Ioneşti, Adrian Burneci, a încasat anul acesta spor de noxe, cu toate că primăria nu are sediul la groapa de gunoi sau în apropierea unei exploatări miniere sau a unei centrale nucleare. De asemenea, primarul şi viceprimarul din Albeni au primit sporuri de fidelitate, stres, suprasolicitare nervoasă şi de dispozitiv, precum şi tichete de masă. Întrebaţi cum de au ajuns în situaţia de a încasa astfel de sporuri, în ciuda crizei economice, majoritatea edililor vorbesc despre hotărâri judecătoreşti prin care le-au fost acordate beneficiile respective. Primarul din Albeni a declarat că încasează în plus la salariul de 2.400 de lei încă 600 de lei, reprezentând sporurile amintite.

Subprefectul cere banii înapoi

Turcineşti şi Motru sunt alte localităţi unde şefii primăriilor nu au fost deloc zgârciţi când a fost vorba să bage în buzunar bani publici. Subprefectul de Gorj, Liviu Andrei, a declarat că angajaţii din primăriile unde au fost încasate sporuri şi indemnizaţii trebuie să dea banii înapoi: „Ei trebuie să dea banii înapoi. Asta este clar! Au fost bani de pe vechea administraţie şi sunt o grămadă de primării care sunt în pragul falimentului. Eu o să verific fiecare situaţie, să se ia în calcul toate hotărârile judecătoreşti şi să se facă raportări pentru fiecare caz ce s-a întâmplat. Nu poţi să te joci cu banul public. Ce calcule şi-au făcut ei: dacă şi-a luat spor nea Vasile de la Pocreaca, hai să ia şi ei. Nu îi va verifica nimeni şi nu se va întâmpla nimic. Să ia cât s-o putea: o lună, două, trei. Sunt buni 2.000 de lei, acolo, la salariu. Păi, nu merge aşa! Ca ordonator principal de credite, răspunzi întâi în faţa lui Dumnezeu, apoi în faţa contribuabililor“, a declarat subprefectul de Gorj, Liviu Andrei, care îi trimite la biserică pe primarii şi viceprimarii care au beneficiat de sporuri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII