20.7 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDiferenţe uriaşe între salariile bugetarilor

Diferenţe uriaşe între salariile bugetarilor

Raportul dintre cel mai mic şi cel mai mare salariu din sistemul bugetar, care trebuie să ajungă de 1 la 15 în urma aplicării Legii unitare, este în prezent de 1 la 29,3, a declarat ieri Valentin Mocanu, secretar de stat în Ministerul Muncii.
„În prezent, în sistemul bugetar, raportul dintre cel mai mic şi cel mai mare salariu este de 1 la 29,3. S-a vorbit că există o diferenţă mai mare, un raport de 1 la 72, dar probabil că se făcea referire la anumite funcţii de conducere din agenţii sau din companii unde capitalul social este majoritar de stat. Noi ne referim strict la sistemul bugetar“, a spus Mocanu.
Acesta a precizat că există diferenţe foarte mari între funcţii similare sau echivalente din diverse sectoare de activitate, dar şi o polarizare ridicată în interiorul unor domenii de activitate pe funcţii de execuţie.
„În educaţie, raportul între cel mai mic şi cel mai mare salariu, pe execuţie, este de 1 la 16,3, în administraţia publică – 1 la 6,5, în sănătate, 1 la 4,66. Pentru magistraţi, acest raport este de 1 la 11,4, pentru apărare şi ordine publică – de 1 la 10,9. Ce propunem prin noul sistem de ierarhizare? Raportul dintre cel mai mic şi cel mai mare salariu de execuţie devine 1 la 8,65“, a afirmat secretarul de stat.
Potrivit variantei Legii unitare de salarizare prezentate ieri de guvern sindicatelor şi patronatelor, raportul dintre salariul minim şi cel mediu în sistemul bugetar va fi de 37%, în timp ce raportul dintre salariul minim pe economie şi cel mediu va ajunge la 50% până în 2015.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII