15.6 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCrina şi cărţile

Crina şi cărţile

O elevă de clasa a VII-a din Slatina a obţinut mai multe premii şi medalii la olimpiadele naţionale şi internaţionale la care a participat. Pe lângă materiile de şcoală, Crina este îndrăgostită de lumea cărţilor.

Crina Radu este elevă în clasa a VII-a la Colegiul Naţional Vocaţional „Nicolae Titulescu“ din Slatina şi a întrecut orice aşteptări ale părinţilor şi profesorilor ei, obţinând rezultate excelente la olimpiadele şi concursurile la care a participat. Ea merge la olimpiada naţională de limba română încă din clasa a V-a şi de fiecare dată ocupă un loc fruntaş. Cea mai importantă performanţă a Crinei a fost cucerirea locului doi la Olimpiada Internaţională de Cultură Românească, desfăşurată anul acesta la Bucureşti. Pe lângă locul al doilea, ea a primit şi un premiu special pentru „capacitatea de înţelegere a textului epic“.
Deşi cele mai importante performanţe ale Crinei au fost la limba română, ea nu neglijează nici celelalte materii, obţinând tot în acest an menţiune la faza naţională a Olimpiadei la biologie. Crina spune că se înţelege bine cu colegii, aceştia nefiind invidioşi pe performanţele ei: „Colegii mă apreciază şi mă văd ca pe un şef de clasă mai apropiat de ei“.

Emoţii şi mândrie

Crina mărturiseşte că, deşi a fost copleşită de emoţii la olimpiada de la Bucureşti, s-a ţinut tare şi a încercat să-i facă mândri pe părinţii ei şi pe diriginta sa, Florentina Sandu, cu care are o relaţie specială: „Am avut emoţii, dar am fost mândră că am ajuns acolo. Au fost copii din mai multe ţări, din Bulgaria, din Germania, din Serbia. Am putut să comunicăm şi a fost extraordinar“.
Elena Radu, mama Crinei, spune că are un copil bun şi este extraordinar faptul că nu învaţă din obligaţie, ci din plăcere. „Sunt foarte mândră pentru că învaţă din plăcere şi nu este o obligaţie pentru ea, în special la limba română. Iar doamna Sandu a fost aşa, ca o piatră de temelie, a pus peste ceea ce a avut ea fondul ei“, a spus Elena, adăugând că nu este de ajuns să ai talent dacă nu te ajută nimeni.

În vacanţă citeşte şi pictează

În vacanţă, Crina se înconjoară de cărţi şi, când are timp, pictează cu acuarele sau desenează cu cărbunele. Îi place să imortalizeze peisaje sau flori. Ea nu poate să se decidă dacă îi plac mai mult autorii români sau literatura universală. Cartea de căpătâi a Crinei este „Quo vadis“ a polonezului Henryk Sienkiewicz. Ea o preferă şi pentru că i-a fost recomandată de diriginta sa: „M-a impresionat“.
Crina vrea să urmeze la liceu profilul real, la o clasă de informatică. Deşi a excelat la limba şi literatura română, se gândeşte şi la cariera ei: „Aş vrea să urmez cibernetica sau automatica şi relaţiile internaţionale. O să văd atunci cum mă împart“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII