21.6 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăLocal„Bombă“ lângă bloc

„Bombă“ lângă bloc

Locatarii blocului D6 din cartierul craiovean Brazda lui Novac susţin că stau pe o adevărată „bombă“, care emite radiaţii electromagnetice. Este vorba despre un transformator electric de la PT 104, al cărui proprietar este CEZ Distribuţie.

Blocul este construit în anul 1964, când nu se cunoşteau prea multe despre efectele nocive pe care le au radiaţiile electromagnetice asupra organismului uman. Prin urmare, la data proiectării, jumătate din subsolul blocului a fost ocupat de un transformator electric. Acesta are ieşire chiar sub ferestrele locatarilor de la parter. „Acest transformator este un real pericol în cazul unei explozii, în incendii. Radiaţiile electromagnetice pot produce cancer, disconfort şi afectează sistemul nervos“, a spus Lucian Duţescu, locatar în blocul D6.
Cei care stau la parter şi la etajele inferioare îşi amintesc că, acum câţiva ani, acest punct chiar a luat foc şi au trăit cu teama că întregul imobil situat pe strada Constantin Popescu va sări în aer. Cei mai afectaţi sunt proprietarii de la apartamentul 2, situat chiar deasupra transformatorului. O parte dintre locatari însă nu dau prea mare importanţă faptului. „Nu ştiu nimic. Cred că nu cunosc prea multe amănunte, dar locatarii pot să dea în judecată CEZ-ul“, a spus administratorul Asociaţiei nr. 16 din Brazda lui Novac, Marius Dobre.
Oamenii vor acum ca furnizorul CEZ, proprietarul PT 104, să-i schimbe locaţia, pentru a scăpa mai ales de radiaţiile pe care acesta le emite.

Postul de radiaţii

Specialiştii susţin că o persoană este protejată de câmpul electric – cum este în acest caz – dacă în podea există fier-beton, care creează un fel de „cuşcă Faraday“. Nu există prea multe modalităţi de protejare. În mod normal, câmpul electromagnetic, care e generat de trecerea curentului electric printr-un conductor, este în timp cancerigen. Acest lucru depinde şi de puterea transformatorului. Totuşi, dacă blocul este vechi, de peste 30 de ani, este posibil să nu se fi luat în calcul efectul nociv pe care îl are câmpul electromagnetic asupra omului. Cele mai nocive radiaţii se situează în nivelul de frecvenţe numite în general microunde, peste 800 MHz. În concluzie, atât un câmp de înaltă tensiune, cât şi unul de joasă tensiune pot influenţa organismul uman.
Reprezentanţii CEZ dau asigurări că nici un pericol nu îi ameninţă pe craiovenii care locuiesc în preajma unor asemenea posturi de transformare. Prin urmare, nici locatarii din D6 Brazda lui Novac nu au motiv să se îngrijoreze de influenţa radiaţiilor electromagnetice. „PTCZ 104 – post de transformare cu cabină zidită -, amplasat în apropierea blocului D6 din cartierul Brazda lui Novac, strada Constantin Popescu, nr. 17, este proprietatea CEZ. El alimentează blocul D6 şi alte câteva din zonă. Ca şi celelalte 700 de posturi de transformare din municipiul Craiova, nu reprezintă un pericol pentru consumatori din punct de vedere al radiaţiilor emise“, a precizat Angelica Barbu, specialist comunicare la CEZ Distribuţie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

16 COMENTARII