29 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjA V-a ediţie a Târgului Meşterilor Populari din România, la Târgu Jiu

A V-a ediţie a Târgului Meşterilor Populari din România, la Târgu Jiu

Zeci de artizani din toate zonele ţării, dar şi din ţări precum Congo sau Pakistan vor veni la Târgu Jiu pentru a-şi prezenta produsele tradiţionale.

Tradiţionalul Târg al Meşterilor Populari din România, ediţia a V-a, îşi va deschide porţile în oraşul lui Brâncuşi, pe 12 august.
Organizat de Consiliul Judeţean Gorj, Consiliul Local şi Primăria Târgu Jiu, prin Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, târgul este o manifestare de anvergură naţională, care are, potrivit organizatorilor, scopul de a conserva şi promova meşteşugurile populare româneşti. La ediţia de anul acesta vor sosi 70 de meşteri populari din mai multe judeţe ale României, fiind cel mai mare număr de participanţi de până acum.  Târgul se va desfăşura pe strada Victoria din municipiul Târgu Jiu. Unul dintre momentele deosebite ale manifestării va avea loc pe 14 august, când va sosi o delegaţie a Pakistanului. Va fi organizată o expoziţie cu numeroase produse tradiţionale, în sediul Direcţiei pentru Cultură din centrul municipiului. Târgul se va încheia pe 16 august.

Expoziţii cu vânzare

Expozanţii vor fi îmbrăcaţi în costume populare specifice zonei reprezentate şi vor face demonstraţii pentru trecători şi cumpărători. Consiliul Judeţean Gorj va oferi premii celor mai reprezentativi creatori populari, în valoare totală de 1.500 de lei, fiind acordate trei premii de câte 500 de lei. Toate standurile vor fi cu vânzare, organizatorii sperând ca foarte multe obiecte să fie achiziţionate de participanţi. Mulţi dintre meşterii care vor veni la Târgu Jiu au mai fost prezenţi la acest târg şi la ediţiile trecute. Directorul Centrului Judeţean de Conservare şi Promovare a Culturii Tradiţionale (DCJCPCT) Gorj, Ion Cepoi, a declarat că târgujienii vor putea achiziţiona obiecte realizate de meşteri la preţuri destul de convenabile. Din judeţul Gorj vor participa şapte meşteri, dintre care trei au fost recent descoperiţi de reprezentanţii DCJCPCT Gorj. „Vom avea invitat un oaspete deosebit, un meşter popular din Congo, recent mutat în România. Târgujienii vor avea ocazia să achiziţioneze produse specifice din această ţară. Din Gorj vor participa şapte meşteri olari, iconari. Unii au mai fost la astfel de manifestări, alţii nu. Este cea mai mare ediţie de până acum“, a spus Ion Cepoi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS