Au trecut cinci zile de când Constantin Velcev, de şapte ani, a dispărut din staţiunea montană Rânca. Parcă l-a înghiţit pământul: nu există nici un indiciu care să le ofere vreo pistă căutătorilor. Mama şi bunicii copilului sunt disperaţi.
Micuţul Constantin Velcev este căutat de sute de persoane. Potrivit anchetatorilor, se poate ca minorul să se fi rătăcit în pădurile din jurul staţiunii. După atâtea zile de căutări, cu elicoptere, câini şi sute de oameni, poliţiştii iau în considerare orice variantă, chiar şi cea a răpirii. „Este luată în calcul orice variantă, chiar şi cea a răpirii şi a faptului că minorul ar fi fost atacat de animale sălbatice. Căutările au fost reluate în această dimineaţă (ieri – n.r.), la ora 7.00. Avem peste 100 de poliţişti implicaţi. Salvamontişti, voluntari şi jandarmi sunt în teren şi verifică alte zone decât cele de până acum. S-au extins căutările la albiile râurilor şi pâraielor din zonă. Aria de căutare este mult mai mare, cuprinde şi pădurile din zonă care nu au mai fost verificate“, a declarat Daniel Tică, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IPJ) Gorj. Potrivit Ramonei Răscol, reprezentantă a IPJ Gorj prezentă la Rânca, ieri au fost audiaţi mai mulţi muncitori din zonă. „Încercăm să aflăm dacă aceşti oameni care lucrează aici au ceva informaţii folositoare. Sunt oprite maşinile de mare tonaj, iar şoferii sunt interogaţi“.
Văzut în zonă, apoi dat dispărut
Constantin Velcev şi bunicii săi au venit pentru prima dată la Rânca, fiind invitaţi de o farmacistă din Constanţa. Joi după-amiază, înainte de a dispărea fără urmă, Costea s-a jucat cu o fetiţă de la altă cabană. Bunicii nu l-au pierdut din ochi şi spun că micuţul ştia care sunt pericolele la care se expune dacă pleacă de lângă ei. Îndureraţi, abia mai pot lega câteva cuvinte. Sufletele le sunt sfâşiate de durere şi nu mai ştiu ce să creadă despre dispariţia lui Costea.
„Nu există nici o logică în dispariţia lui Costea. El nu ar fi plecat de lângă noi. Este foarte cuminte. Dacă voia ceva, ne întreba“, a spus Nadejda Arbuz, bunica lui Constantin Velcev. Mai multe persoane le-au spus poliţiştilor că l-au văzut pe băieţelul din Techirghiol jucându-se cu nişte măgari pe păşunea din spatele cabanei unde familia sa era cazată. Apoi, copilul a dispărut.
Dispărut fără urmă
Încă din după-amiaza de joi, 23 iulie, sute de poliţişti, jandarmi, poliţişti comunitari şi salvamontişti, ajutaţi mereu de voluntari, l-au căutat pe micuţ. Şansele ca el să mai fie în viaţă sunt din ce în ce mai mici. Sabin Cornoiu, şeful Salvamont Gorj, a declarat că este pentru prima dată când în Rânca o persoană dispare fără urmă: „Continuă căutările, dar speranţele sunt mici. Este posibil ca minorul să nu mai fie în Rânca. L-am căutat cu elicopterul, cu câini special antrenaţi. Este imposibil să dispară fără urmă. Reluăm verificarea construcţiilor în ideea că e posibil să fie blocat pe undeva. Căutăm şi mâine şi oricât o fi nevoie pentru că nu s-a luat nici o decizie privind sistarea căutărilor. Nu există nici un animal care să mănânce un copil fără să lase vreo urmă, iar noi nu am găsit nimic: nici o haină, nici urme de sânge. Patru persoane ne-au spus că l-au văzut pe un drum, însă am verificat şi acel drum din spatele cabanei. Am căutat peste 15 kilometri“. Viorel Caragea, comandantul IPJ Gorj, a declarat că speră ca minorul să fie găsit în viaţă: „În urmă cu doi ani, la Lainici, am găsit o fetiţă după şapte zile de căutări. Sperăm să îl găsim. Nu ne pierdem încrederea şi luăm în calcul mai multe ipoteze“.
Un copil cuminte şi ascultător
Abia stăpânindu-şi lacrimile, Olga, mama lui Costantin Velcev, crede că fiul ei trăieşte. „Este un copil cuminte şi ascultător. Îi plac poveştile. Cel mai mult îi place „Povestea junglei“, dar nu cred că s-ar fi dus în pădure ca să caute ursul. I-am explicat mereu care animale fac rău omului. Ştia că este în pericol dacă pleacă de lângă bunici. L-au căutat 400 de persoane, le mulţumesc, nu am mai văzut niciodată un asemenea efort. Dar nu a găsit nimeni nimic, nici o urmă. Eu nu cred că fiul meu ar fi intrat în pădure. Suntem disperaţi“, a spus femeia. Mama copilului nu va părăsi staţiunea până când fiul ei nu va fi găsit. Părinţii lui Costea au divorţat, micuţul rămânând în grija mamei sale.
Poliţiştii constănţeni l-au interogat şi pe tatăl copilului, însă acesta nu ştie nimic despre dispariţia fiului său. Feodor Velcev, tatăl băiatului , nu crede că micuţul a fost răpit. „Eu nu sunt bogat, maică-sa nu este. Eu nu am nici casă, nici masă. Ce să ceară de la noi? Dar… cine ştie?!“, a declarat acesta într-un interviu publicat de cotidianul Ziua de Constanţa. Feodor, care este divorţat de mama lui Costea, a precizat că băieţelul nu s-ar fi descurcat singur în pădure. „Este un copil mai retras. Atâta ştiu: Costea, dacă se supără, pleacă fără să se oprească. Nu prea se înţelege ce vorbeşte. Este aşa de mic. Făcea tratament. L-a dus maică-sa la logoped“, a spus tatăl copilului.
Bunicii, supuşi testului cu poligraful
Bunicii lui Constantin Velcev au fost supuşi duminică testului cu detectorul de minciuni, la sediul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Gorj. Bunicii băiatului nu au ascuns nimic anchetatorilor, potrivit rezultatului testului făcut public de poliţişti. Unele neconcordanţe dintre declaraţiile acestora i-au făcut pe oamenii legii să-i supună testului poligraf. După ore bune de audieri, s-a constatat că bunicii nu au minţit.
Prefectul a cerut ajutorul pădurarilor
Ion Florescu, prefectul judeţului Gorj, a venit ieri la Rânca, solicitând ajutorul pădurarilor. „Am luat legătura cu Direcţia Silvică Gorj şi le-am solicitat să trimită pădurarii ca să ajute la căutarea copilului. Ei cunosc bine pădurile“. Ovidiu Cârstoc, directorul Direcţiei Silvice Gorj, a declarat că, de curând, în zona Rânca au fost aduşi urşi. „25 de urşi, opt lupi şi peste 200 de câini sălbăticiţi sunt inventariaţi în fondurile de vânătoare din zona Rânca. Cred că lupii şi urşii nu sunt adevăratul pericol. Aceste animale nu atacă omul, cel puţin nu în ultimii ani. Câinii sălbăticiţi sunt periculoşi. Se vehiculează variante legate de moartea copilului. Eu cred că nu mai este în zona Rânca pentru că un cadavru este reperat după planarea corbilor, care se văd de la zeci de kilometri“, a afirmat Ovidiu Cârstoc.