17.2 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalIncendiu la Mina Zegujani

Incendiu la Mina Zegujani

 Peste 30 de ortaci de la Mina Zegujani, judeţul Mehedinţi, au fost prinşi în subteran de un incendiu provocat în urma unui scurtcircuit. 26 de mineri au fost scoşi imediat din galeriile subterane, dar patru dintre aceştia au rămas izolaţi mai multe ore.
„Am intrat de aseară (miercuri-n.r.) în mină, dar azi dimineaţă (joi-n.r.), la ora 5.00, am rămas blocaţi. Cred că s-a produs pe undeva un scurtcircuit şi a luat banda foc. Noi ne-am trezit într-un fum dens şi nu am mai putut să ieşim. După cinci ore au venit salvatorii şi ne-au scos. De 20 de ani muncesc în mină şi nu am păţit niciodată aşa ceva“, spunea unul dintre ortacii care au fost scoşi din subteran.  
Şansa celor patru mineri a fost că au găsit o galerie dezafectată, unde nu era fum, acolo aşteptând după salvatori.
„A fost vorba despre un incendiu care, probabil, a pornit de la un scurtcircuit. Utilajele sunt învechite. Aşteptăm încă evaluarea ca să ştim cu exactitate de unde a pornit totul. Minerii au fost scoşi la suprafaţă cât mai repede posibil, au fost examinaţi, iar acum sunt bine. Îi mulţumim lui Dumnezeu că nu s-a întâmplat o tragedie“, a spus Ion Alion, şeful Minei din Zegujani.
Chiar dacă tragedia a fost evitată în ultimul moment, pericolul din Mina de la Zegujani încă există.
„Din fericire, nu s-a întâmplat nimic grav. Investiţii nu au mai fost făcute de foarte mult timp în sectorul minier, la Zegujani cred că de 20 de ani, iar dacă lucrezi în subteran nu eşti niciodată în siguranţă. Eşti expus riscurilor tot timpul. Ce s-a întâmplat aici era de aşteptat. Poate că acesta a fost un semn că lucrurile trebuie luate în serios. Pentru stingerea incendiului trebuie format un dop de pământ, care să nu permită intrarea oxigenului pentru ca flăcările să se stingă de la sine, altfel nu se poate interveni“, a spus Norocel Rafael Ciorăscu, preşedintele Sindicatului Cartel Alfa Mehedinţi.
Conducerea minei a deschis o anchetă pentru a afla cauzele producerii incendiului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS