15.5 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjEnergia solară, soluţie de criză

Energia solară, soluţie de criză

Autorităţile mai multor localităţi din judeţul Gorj au luat decizia să facă economii la energia consumată prin montarea de panouri solare. Primăriile din Târgu Jiu şi din Căpreni sunt primele care vor apela la energia solară.

Primăria comunei Căpreni va întocmi un proiect pentru montarea unui sistem de panouri solare la Centrul de Sănătate în vederea asigurării căldurii şi a apei calde. Primarul Emil Cătănoiu a precizat că instalaţia va fi pusă în funcţiune până la începerea sezonului rece. Acesta a spus că astfel cheltuielile se vor reduce semnificativ: „Până în iarnă, sistemul de producere a energiei solare va fi funcţional. Se vor reduce mult costurile. Va funcţiona în paralel cu centrala pe gaze. Pe timpul verii nu se vor consuma deloc gaze, iar iarna, apa se va încălzi de la panourile solare la 30 de grade“. 80% din fondurile acestei investiţii vor fi asigurate printr-un program guvernamental, iar 20% va fi contribuţia primăriei.
Centrul de Sănătate din Căpreni a fost deschis în anul 2000, fondurile pentru dotarea cu aparatură fiind asigurate de Banca Mondială. Aici îşi desfăşoară activitatea un medic şi şapte asistente medicale.

Investiţii şi la Târgu Jiu

Şi conducerea Primăriei Târgu Jiu intenţionează să monteze panouri pentru producerea energiei solare la Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu“ şi la Sala Sporturilor. Reprezentanţii instituţiei susţin că aceste două unităţi consumă o cantitate mare de gaze, mai ales pe timpul iernii, şi, în acest fel, se vor face economii semnificative. Ei speră să atragă fonduri de la guvern pentru realizarea acestei investiţii prin programul „Casa Verde“.
În oraşul Novaci, autorităţile au decis să reducă durata în care becurile de la reţeaua de iluminat public să fie aprinse şi s-au montat senzori pentru ca intensitatea iluminatului să fie în funcţie de trafic. Toate aceste măsuri au fost luate pentru reducerea consumului de energie. Primăria Novaci se confruntă cu probleme deosebite în vederea achitării facturii la energia electrică. „Am fost ameninţaţi cu debranşarea dacă nu plătim factura în valoare de 40.000 de lei. Am reuşit să achităm o parte din sumă, dar situaţia rămâne în continuare dificilă“, a precizat Pantelimon Todea, primarul oraşului Novaci.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU