16.7 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorj26 de persoane au ajuns de la Mănăstirea Lainici la spital

26 de persoane au ajuns de la Mănăstirea Lainici la spital

Mai multe persoane, printre care şi doi copii, au ajuns la spital după ce au mâncat într-o bucătărie de campanie la Mănăstirea Lainici.

Autorităţile medicale din Gorj au intrat în alertă după ce 26 de persoane care au servit masa într-o bucătărie de campanie la Mănăstirea Lainici au fost internate la spitalele din Târgu Jiu şi Vulcan, judeţul Hunedoara. Serviciul Judeţean de Ambulanţă Gorj a trimis miercuri seară la Lainci şase ambulanţe, care i-au adus pe o parte din bolnavi la Târgu Jiu. Şase persoane, patru adulţi şi doi copii, au fost internate la Secţia boli infecţioase, unde au beneficiat de tratament de specialitate. Alte 20 de persoane au fost transportate cu salvările în judeţul Hunedoara, dintre care 14 au fost internate la Secţia boli infecţioase a Spitalului din Vulcan. Pacienţii au acuzat stări de vomă şi dureri de cap după ce au consumat mai multe alimente, între care brânză şi margarină, la o bucătărie de campanie care funcţionează în afara spaţiului unde servesc masa călugării mănăstirii. Persoanele internate, majoritatea provenind din judeţe din zona Moldovei, efectuau diferite munci în cadrul mănăstirii, precum strânsul fânului sau al fructelor.

Sub supraveghere medicală

Dumitru Pălivan, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean din Târgu Jiu, a declarat că starea de sănătate a celor şase pacienţi din cadrul Secţiei boli infecţioase este stabilă. Cadrele medicale aşteaptă rezultatele analizelor pentru a stabili din ce cauză s-au îmbolnăvit aceştia: „Noi nu am primit decât doi copii şi patru adulţi. Starea lor de sănătate a fost stabilizată şi vor rămâne, deocamdată, internaţi până când medicii vor decide că pot pleca acasă. Au fost aplicate toate procedurile ca în cazul unei toxiinfecţii alimentare. Vom vedea rezultatele analizelor şi vom pune un diagnostic. Vor rămâne internaţi la noi cât va fi nevoie şi în momentul de faţă sunt în afara oricărui pericol“, a declarat Dumitru Pălivan.
O echipă formată din inspectori din cadrul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, precum şi din reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate Publică s-a deplasat ieri la Mănăstirea Lainici pentru a preleva probe din alimentele consumate de muncitori.
Stareţul Mănăstirii Lainci, Ioachim Pârvulescu, a precizat că este pentru prima dată când are loc un astfel de incident în incinta locaşului de cult: „Noi am rămas uimiţi de ceea ce s-a petrecut, pentru că nu am mai fost într-o astfel de situaţie. Au venit inspectorii de la DSV SA şi DSP şi au luat probe, şi aşteptăm şi noi concluziile. Cert este că muncitorii nu au mâncat în acelaşi spaţiu cu călugării, ci aveau construită o bucătărie de campanie. Cineva le gătea şi aveau alimentele lor. De obicei, vara vin la mănăstire pentru a ne ajuta la diferite munci de sezon. Sunt în total 30 de muncitori, la care se adaugă copiii acestora şi şoferi“, a menţionat stareţul Mănăstirii Lainici.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII