21.8 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjDe la grâu la pâine, la Muzeul Curtişoara

De la grâu la pâine, la Muzeul Curtişoara

La Muzeul Arhitecturii Populare din Curtişoara are loc o expoziţie intitulată „De la grâu la pâine“. Vizitatorii sunt aşteptaţi cu pâine proaspătă şi miere.

Destinaţia perfectă pentru un sfârşit de săptămână relaxant este localitatea gorjeană Curtişoara, unde se găseşte un superb muzeu de arhitectură populară specific zonei Gorjului. În cursul acestei săptămâni, aici a fost vernisată expoziţia „De la grâu la pâine“, care îşi aşteaptă vizitatorii.
„În tradiţia noastră, grâul şi pâinea sunt cele două simboluri ale belşugului, care însoţesc românul în toate cele trei mari momente din existenţa lui: naşterea – când se face azima, nunta – unde turta sau cozonacul se rupe deasupra capului miresei, şi moartea – când se dă de pomană colacul“, a spus muzeograful Albinel Firescu, explicând, în câteva cuvinte, motivele pentru care a fost organizată această manifestare artistică. Expoziţia este organizată de Consiliul Judeţean Gorj, Muzeul de Istorie „Alexandru Ştefulescu“ şi Centrul de Perfecţionare a Pregătirii Cadrelor Jandarmi „General Gheorghe Magheru“ din Bumbeşti-Jiu.

Pâine şi miere pentru vizitatori

Primii vizitatori ai expoziţiei au fost 40 de jandarmi veniţi din toate colţurile ţării. După ce au fost întâmpinaţi cu pâine şi miere, cursanţii au vizitat colţul de rai de la Curtişoara: Complexul Tătărăscu, Cula Neamţu, dar şi zecile de case şi curţi tradiţionale gorjene. „Sunt expuse obiecte folosite de ţărani la prepararea pâinii, cuptorul, moara. Este foarte frumos aici şi am văzut obiecte pe care nu le-am întâlnit niciunde altundeva“, a spus unul dintre jandarmii veniţi în vizită.
Muzeul Arhitecturii Populare de la Curtişoara se întinde pe o suprafaţă de peste zece hectare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS