36.2 C
Craiova
luni, 14 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocal„Craiova curată“ continuă în cimitire

„Craiova curată“ continuă în cimitire

După ce, la iniţiativa Primăriei Craiova şi a Gazetei de Sud şi cu sprijinul unor parteneri şi voluntari, au fost ecologizate zonele de intrare/ieşire în oraş, în perioada 13-23 iulie, campania de curăţenie va continua în cimitirele parohiale.

În cimitirul de pe strada Brestei, buruienile au acoperit mormintele. Tufe înalte cresc ondulat printre cavourile înghesuite. Multe dintre ele semănând cu nişte bucătării anexate caselor de ţară, construite din cărămidă, sunt sufocate de ierburile sălbatice pe care nu le mai taie nimeni. Lângă intrarea în cimitir, un morman de gunoaie – saci cu resturi menajere, crengi uscate, sticle din plastic – împrăştie o duhoare pe câţiva metri pătraţi. Din prag, dincolo de porţi, de o parte şi de alta a cărării făcute de maşini, se ridică falnice garsonierele de veci, unele decomandate sau pe nivel, pentru cei care vor să le privească de acolo, de sus. Printre ele, dreptunghiuri din ciment destupate, găuri căscate în pământ, movile ici, colo, cu câte o cruce de lemn la un capăt. La multe dintre ele, familiile au uitat să mai treacă în ultima vreme. Buruienile au luat locul florilor şi parcă ţi-e şi frică să treci pe potecuţe, prin spatele vreunui cavou-mausoleu de teamă să nu te agaţe vreun şarpe. La marginea cimitirului, la câţiva metri de casele oamenilor, o apă stătută, peste care stau aruncate câteva blăni în formă de podeţ. În rest, boschetele imense, aproape cât arbuştii de înalţi, au crescut ca într-o deltă.

Locul unde se sparge gheaţa

Cimitirul de pe Brestei este unul dintre locurile vizate de Primăria Craiova pentru curăţenie. De data aceasta, autorităţile cer o mână de ajutor familiilor care îi au pe cei dragi acolo. „Nu este creştineşte ca persoanele dragi pe care le-am pierdut să se odihnească printre gunoaie şi buruieni. Fac apel la craiovenii care îi au pe cei apropiaţi înmormântaţi în aceste cimitire, în care noi vom merge să facem curat, să ni se alăture!“, a spus primarul Craiovei, Antonie Solomon. După Cimitirul Bobonete (cel de pe strada Brestei), curăţenia va continua în Cimitirul Evreiesc (de pe strada Bucovăţ). „Echipe mixte ale Serviciului Public de Salubritate Craiova, ale Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public, ale Companiei de Apă „Oltenia“ şi beneficiari ai Legii nr. 416, privind venitul minim garantat, vor fi antrenate în această campanie. Se vor efectua operaţiuni de tăiere a vegetaţiei spontane dintre morminte, strângerea şi transportarea gunoaielor, decolmatarea canalelor de suprafaţă. Toată această etapă din campania «Craiova curată» va fi suportată financiar de SPS, RAADPFL şi Compania de Apă «Oltenia»“, a precizat purtătoarea de cuvânt a primăriei, Carmen Licu.
Vor urma alte trei cimitire parohiale: cel din cartierul Bariera Vâlcii, de pe strada Viilor, Cimitirul de la Hanul Doctorului şi Cimitirul de pe strada Bucura.

Începutul campaniei

În cadrul primei etape din campania „Craiova curată“, desfăşurată în perioada 10 – 24 iunie, s-au colectat aproximativ 2.000 de tone de deşeuri. Obiectivul a fost acela de ecologizare a Centurii Ocolitoare de Nord a municipiului Craiova, a intrărilor/ieşirilor în/din Craiova şi de responsabilizare faţă de mediul înconjurător.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII