22.5 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalContracepţia, siguranţă şi eficienţă

Contracepţia, siguranţă şi eficienţă

Alegerea metodei de contracepţie este o decizie importantă în cuplu, care trebuie să fie luată de comun acord. Astăzi, există numeroase opţiuni pentru cei doi parteneri, însă lucrurile de care ar trebui să se ţină cont sunt securitatea şi eficienţa. Una dintre metodele cunoscute este folosirea spermicidelor.

Acestea sunt substanţe care se inserează în vagin înaintea contactului sexual şi au rolul de a anihila spermatozoizii sau cel puţin de a bloca mobilitatea flagelilor lor, scrie site-ul www.copilul.ro. Sunt disponibile sub formă de creme, geluri sau pelicule care se dizolvă după introducerea în vagin. Contracepţia prin metode de barieră pare să dea rezultate bune dacă este utilizată cu mijloace auxiliare. Un prim dezavantaj al spermicidelor este faptul că acestea trebuie introduse în vagin înaintea contactului sexual, acţiunea lor fiind de scurtă durată şi neoferind protecţie împotriva bolilor cu transmitere sexuală. În plus, pot crea neplăceri ambilor parteneri prin instalarea senzaţiei de arsură şi mâncărimi pe pielea din jurul organelor genitale.
Există diverse tipuri de spermicide: bureţi, creme, geluri, pelicule, ovule. Ele se introduc fie cu ajutorul degetelor, fie cu un aplicator special. Însă, înainte de folosire, trebuie neapărat citit cu atenţie prospectul sau instrucţiunile de pe ambalaj, deoarece, în funcţie de tip sau de firma producătoare, modul de utilizare poate fi diferit. Spray-urile, spre exemplu, au o acţiune imediată, însă există şi alte tipuri de spermicide care se folosesc cu cel puţin 10-15 minute înaintea contactului sexual. Spermicidele îşi fac efectul prin asociere cu căldura corpului. Contracepţia cu spermicide este eficientă pentru cel puţin o jumătate de oră, ceea ce înseamnă că un nou raport sexual trebuie precedat de inserarea unuia dintre aceste produse. Cel puţin şase ore după contactul sexual, medicii nu recomandă spălăturile şi duşurile intravaginale.

Avantajul major

Medicii nu recomandă folosirea spermicidelor ca unică metodă contraceptivă, ci împreună cu prezervative, diafragme, capsule cervicale sau dispozitive intrauterine. Studiile demonstrează faptul că femeile care folosesc doar spermicide ca metodă contraceptivă prezintă un risc de 21% de a rămâne însărcinate. Avantajul lor este că pot fi folosite oricând, nefiind necesară o pregătire prealabilă. Contracepţia prin această metodă de barieră prezintă un avantaj major: spermicidele nu interferează cu lactaţia. Cu toate că ele se eliberează fără prescripţie medicală, este bine ca decizia de a le utiliza să fie luată în urma unui consult medical de specialitate.

Dezavantaje – efectele secundare

Unele femei şi unii bărbaţi care folosesc spermicide pot avea arsuri şi prurit (mâncărimi) pe pielea din jurul organelor genitale. Aceasta, deoarece substanţele chimice care ucid spermatozoizii (prin dizolvarea membranei externe) ucid şi bacterii, virusuri şi celule epiteliale (de la nivelul pielii), iar acest proces poate fi iritant.
Cercetările arată că substanţele chimice cele mai eficiente cu efect spermicid, cum ar fi non­­­­oxinol-9 (N-9), sunt şi cele mai iritante. Dacă sunteţi sensibil la N-9, există pe piaţă câteva spermicide care nu conţin această substanţă. Verificaţi eticheta cu grijă şi asiguraţi-vă că N-9 nu se găseşte pe listă. N-9 mai are ca efect îndepărtarea bacteriilor benefice din vagin, făcând zona favorabilă pentru toate microorganismele care cauzează infecţii de tract urinar. Specialiştii au atras recent atenţia asupra faptului că N-9 nu este eficient în prevenirea gonoreei, a chlamidiei sau a infecţiei cu HIV. De fapt, chiar pot contribui la dezvoltarea leziunilor genitale care te fac mai susceptibil la infecţii cu aceşti germeni sau la alte boli cu transmitere sexuală.

Mod de utilizare:
– spermicidul este introdus în vagin, profund, înaintea contactului sexual cu aproximativ 10-15 minute (instrucţiunile pot să difere în funcţie de tipul de spermicid).

Avantaje:
– efectele sunt imediate;
– este lipsit de nocivitate, poate fi folosit aproape de oricine;
– dacă metoda este folosită corect, protejează împotriva sarcinii nedorite;
– utilizarea poate fi oricând stopată;
– preţ accesibil;
– util în contactele întâmplătoare, ocazionale;
– nu influenţează lactaţia;
– nu influenţează eventuale boli acute sau cronice.

Efecte secundare:
– alergie la spermicid;
– senzaţie de căldură locală (vaginal);
– iritaţie vaginală.

Dezavantaje:
– spermicidul nu este eficient mult timp (depinde de preparat, de aceea instrucţiunile trebuie citite cu atenţie);
– trebuie să fie la îndemâna utilizatoarei înainte de începerea contactului sexual;
– pentru persoanele care s-au decis să utilizeze metoda, reaprovizionarea trebuie să fie accesibilă.

Riscuri:
– timp prea scurt între aplicare şi contactul sexual propriu-zis;
– alunecare în afara vaginului.

Probleme:
– dacă se doreşte repetarea contactului sexual pe parcursul mai multor ore, în absenţa unei noi aplicări de spermicid există riscul de apariţie a unei sarcini nedorite;
– iritaţia organelor genitale (alergie la spermicid).

www.copilul.ro

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII