16.7 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalUrbanismul, la un pas de haos

Urbanismul, la un pas de haos

Planul de Urbanism General al Craiovei este contestat în instanţă. În cazul în care primăria pierde procesul, nu va mai putea fi aplicată nici o regulă urbanistică până la elaborarea unui nou PUG. Sau vor fi emise haotic documente vulnerabile.

Hotărârea prin care Consiliul Local Municipal Craiova a aprobat Planul de Urbanism General (PUG), 23 din 2000, este atacată în instanţă de firma SC Plusauto SRL, dealerul Ford în Craiova, deţinută de fostul deputat de Dolj, Horaţiu Buzatu. În dosarul 18.505/63/2007, Plusauto cere anularea Hotărârii nr. 23, PUG Craiova, act care ar leza interesele societăţilor Plusauto şi Arhidesign, amândouă proprietăţi ale lui Buzatu. Conflictul pleacă de la impunerile fiscale aplicate de Primăria Craiova – taxe şi impozite pe teren şi clădiri – pe care Horaţiu Buzatu nu le-a plătit şi, după cum a declarat în nenumărate rânduri, nu le va plăti vreodată la Craiova, fiindcă cele două societăţi ar fi înmatriculate în comuna Malu Mare. Fiindcă principalul atu al municipalităţii este PUG-ul din 2000, care include cele două firme în aria de impozitare a Craiovei, Buzatu a gândit că ar fi bine să atace temelia.
„Cineva trebuie să ia atitudine în privinţa năclăielii din primărie. Nu e posibil ca toate firmele înmatriculate în alte comune să plătească taxe şi impozite către bugetele acelor comune, iar ale mele – către bugetul Craiovei. Atunci, să tăiem răul din rădăcină“, a spus ieri Horaţiu Buzatu.
La dosarul cauzei, aflată pe rolul Curţii de Apel Craiova, primăria a depus însă documente din care reiese că terenul pe care se află societăţile este al Craiovei, şi nu al comunei Malu Mare, fiind transferat prin Ordin al Ministrului Apărării. Cu toate acestea, Primăria Craiova a pierdut confruntarea la Tribunalul Dolj, iar în situaţia în care va pierde definitiv şi irevocabil, urbanismul va dispărea.
„Fără un PUG valabil nu vor mai exista reglementări urbanistice, iar fără aceste reguli rămânem în ceaţă. Teoretic, primăria nici n-ar mai avea dreptul să adopte sau să elibereze acte în domeniu. Practic, se mai întâmplă şi la alţii, însă cu consecinţe grave“, a spus arhitectul-şef al Craiovei, Mircea Diaconescu. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII