10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCel mai bun matematician din ţară îşi vede viitorul în străinătate

Cel mai bun matematician din ţară îşi vede viitorul în străinătate

Gorjeanca Roxana Popescu a fost declarată cel mai bun matematician din ţară. Ea a luat premiul I la olimpiada naţională de matematică de la clasa a XII-a, iar lucrarea ei a fost declarată cea mai bună din concurs, aşa încât a fost răsplătită cu o bursă.

Roxana Popescu a terminat liceul la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul“ din localitatea gorjeană Bumbeşti-Jiu. Ea a devenit un simbol pentru unitatea de învăţământ şi un model pentru ceilalţi elevi. Rezultatul obţinut de ea nu a mai fost atins în învăţământul din Gorj de aproximativ două decenii.
Premiul obţinut este încununarea şi rodul unei munci perseverente de-a lungul a şase ani, timp în care a evoluat până când a ajuns la această performanţă. Primii paşi în cunoaşterea matematicii i-a făcut împreună cu tatăl său, inginer de profesie, şi el un pasionat al ştiinţelor exacte. Acesta a fost cel care i-a descoperit înclinaţia către cifre şi a încurajat-o şi ajutat-o să meargă mai departe, să progreseze şi să ajungă cea mai bună. Au urmat profesorii, care au descoperit capacităţi intelectuale de excepţie. Roxana a participat la olimpiadă din clasa a VII-a şi de fiecare dată a obţinut premii, rezultate care au determinat-o să înveţe şi mai mult. În clasele a IX-a şi a X-a, Societatea de Ştiinţe Matematice i-a acordat medalia de argint, iar în clasele a XI-a şi a XII-a a primit medalia de aur. La olimpiada de anul trecut a obţinut menţiune, dar şi un premiu considerabil acordat de o bancă importantă.

Cea mai bună lucrare

Cea mai mare performanţă a obţinut-o la olimpiada din acest an, la care Roxana a luat premiul I, iar lucrarea sa a fost declarată cea mai bună din tot concursul şi, drept răsplată, a primit o bursă pe toată perioada efectuării studiilor universitare. Olimpiada s-a desfăşurat în luna aprilie în Constanţa şi la aceasta au participat cei mai buni 55 de elevi din ţară. Roxana a reuşit să se impună în faţa unor liceeni proveniţi de la şcoli importante din ţară, în special din Bucureşti, care reprezintă centre de tradiţie în ceea ce priveşte matematica. „Au fost acordate şase premii întâi, dintre care patru au fost obţinute de elevi din Bucureşti. S-a făcut o departajare pentru acordarea unei burse «Patriciu», iar lucrarea mea a fost desemnată cea mai bună şi am primit bursa pe perioada facultăţii“, a spus Roxana.

Vrea să înveţe şi să muncească peste hotare

Roxana Popescu are acum, după toate rezultatele remarcabile pe care le-a obţinut, uşile larg deschise către toate universităţile de prestigiu din ţară. Vrea să înveţe, pentru început, la Facultatea de Matematică şi Informatică din cadrul Universităţii Bucureşti: „Un an voi merge să învăţ la Facultatea de Matematică şi Informatică din cadrul Universităţii Bucureşti, iar apoi vreau să studiez la universităţi din Anglia sau din SUA. Îmi doresc să lucrez în domeniul cercetării. Peste zece ani mă văd lucrând în străinătate, pentru că în ţara noastră se alocă fonduri foarte mici acestui domeniu“.

Rezultat neatins de 20 de ani

Conducerea şcolii consideră că rezultatul obţinut este nemaiîntâlnit în ultimii 20 de ani în învăţământul gorjean. Dorel Lupulescu, directorul Colegiului Naţional „Mihai Viteazul“, a spus: „Este un rezultat extraordinar nu doar pentru liceul nostru, ci pentru tot învăţământul din judeţ. Am discutat cu reprezentanţii Inspectoratului Şcolar, care mi-au spus că în ultimii 20 de ani nu s-a mai înregistrat o asemenea performanţă. Am încercat să o ajutăm cu tot ce am putut pentru a atinge un asemenea rezultat“.
Profesorul de matematică din liceu al Roxanei, Dumitru Lupulescu, spune că fosta sa elevă are o minte strălucită şi că este autodidactă. Prin mâna lui au trecut nenumărate generaţii de elevi, dar dascălul consideră că Roxana a fost cea mai de seamă dintre toţi. „La liceul nostru au fost mereu copii cu capacităţi intelectuale de excepţie, dar performanţa obţinută de Roxana a fost cea mai mare de până acum. Este un elev autodidact, care a început de timpuriu să pătrundă cartea de matematică. Are o minte strălucită“, a spus profesorul de matematică.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII