12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPremiile Academiei „Mihai Eminescu“

Premiile Academiei „Mihai Eminescu“

Muzeul de Artă „Jean Mihail“ din Craiova a găzduit vineri un eveniment de marcă al vieţii culturale româneşti, premiile anuale ale Academiei Internaţionale „Mihai Eminescu“, manifestare care a marcat, totodată, 120 de ani de la trecerea în veşnicie a poetului Mihai Eminescu. Printre invitaţi s-au aflat Gheorghe Zamfir, Augustin Buzura, Andrei Marga, sculptorul italian Vicenzo Bianchi etc. Evenimentul a fost moderat şi jurizat de preşedintele Academiei Internaţionale „Mihai Eminescu“, Ion Deaconescu, de scriitorul Florea Firan, directorul Editurii „Scrisul Românesc“, Nicu Ciobanu, din Serbia, George Astaloş – Franţa, iar ca membru de onoare Vincenzo Bianchi.
Primul premiu al galei a fost acordat prozatorului contemporan Augustin Buzura, ale cărui lucrări sunt traduse în întreaga lume. Din motive medicale, Augustin Buzura nu a fost prezent la Craiova. La secţiunea poezie, Ileana Ursu a fost fericita câştigătoare a premiului Academiei „Mihai Eminescu“. Lista câştigătorilor a continuat cu academicienii Iulian Nedelcu şi Andrei Rădulescu, premiaţi pentru cele mai bune tratate de Drept. La secţiunea medicină a fost premiaţi Ştefan Manea şi Ion Coman. Gheorghe Zamfir a primit Premiul Internaţional „Omnia“ pentru întreaga sa operă muzicală. Diploma de Onoare a Academiei Internaţionale „Mihai Eminescu“ a revenit sculptorului Vicenţiu Bianchi, creatorul celor mai impresionante monumente din întreaga lume, dar şi rectorului Universităţii „Babeş Bolyai“ din Cluj-Napoca, Andrei Marga.
Manifestarea s-a încheiat cu un recital de excepţie din opera eminesciană, susţinut de actorul craiovean Emil Boroghină.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII