17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024

Doljul, în gunoi

Într-o lună, toate cele aproape 390 de gropi de gunoi neecologice din Dolj trebuie să dispară. Primarii doljeni au început să-şi cumpere tractoare şi remorci, în speranţa că vor aduce deşeurile la rampa ecologică a Băniei. Primăria Craiova nu este dispusă să primească gunoiul Doljului.

În comunele Doljului se aruncă de zor pământ peste gropile de gunoi. Primarii au fost anunţaţi că din 16 iulie 2009 rampele improvizate trebuie să dispară, în caz contrar România fiind obligată să plătească penalizări către bugetul UE de 200.000 de euro pe zi, conform tratatelor. Amenzi care este posibil să se răsfrângă asupra vinovaţilor. Câţiva edili sunt siguri că vor trece hopul fiindcă au intrat în Zona Metropolitană Craiova.
„Am fost informat că voi putea face, prin serviciul specializat, contract pentru depozitarea în rampa ecologică a Craiovei, de la Mofleni, fiindcă Breasta face parte din Zona Metropolitană“, spune primarul de la Breasta, Marin Marcu. Alţii, puţini la număr, s-au mişcat repede şi au găsit alte soluţii, chiar dacă temporare: contracte cu RETIM Timişoara, pentru colectarea şi transportul gunoiului la rampa de la Filiaşi, autorizată până în 2011.
„Am delegat serviciul de salubritate către RETIM, care aduce pubele, atât la persoanele fizice, cât şi la cele juridice, ia deşeurile şi le duce la Filiaşi“, ne explică primarul din Brădeşti, Ion Răcăreanu.
„Intenţionăm să concesionăm activitatea de salubrizare către un operator autorizat“, susţine primarul de la Coţofenii din Faţă, Constantin Cârciumaru. Majoritatea celorlalţi edili sunt însă înţepeniţi între normele UE şi neputinţa autorităţilor de a implementa masterplanul de deşeuri al Doljului. Unii dintre ei au înţeles să se „pregătească“ şi sunt convinşi că vor rezolva ecuaţia gunoiului. „Am cumpărat tractor şi remorci şi o să facem contract, să ducem gunoiul la Craiova“, spune Aurică Cîrstianu, primarul de la Radovan.
„Avem tractor şi remorci special achiziţionate pentru transportul gunoiului şi nu de acum, de mai multă vreme“, arată primarul din Coşoveni, Ilie Dumitru. Toţi primarii contactaţi au declarat că în comune se lucrează la acoperirea gropilor de gunoi, cu pământ, fiindcă altfel o să fie de rău. Chiar dacă nu în detaliu, ei aveau cunoştinţă despre masterplanul deşeurilor, finanţat din banii UE, nu şi despre blocajul în care se află programul.

ECODOLJ, pe moarte

Nici unul dintre primari nu ştia vineri că Primăria Craiova se pregăteşte să iasă din Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară de Gestionare a Deşeurilor „ECODOLJ“, ceea ce înseamnă că în rampa ecologică de la Mofleni nu vor fi depozitate gunoaiele din comunele Doljului. Pe ordinea de zi a şedinţei din 25 iunie a Consiliului Local Municipal Craiova există un proiect de hotărâre prin care municipalitatea vrea să revoce deciziile de asociere la „ECODOLJ“.
„După o analiză mai amănunţită a reieşit că asocierea consiliului local în Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară de Gestionare a Deşeurilor «ECODOLJ» nu este oportună“, a spus purtătoarea de cuvânt a Primăriei Craiova, Carmen Licu. Unul dintre motivele renunţării ar fi că administraţia craioveană are deja atribuite prin gestiune directă serviciile specifice domeniului, în vreme ce aplicarea masterplanului înseamnă organizarea de licitaţii publice pentru aceleaşi servicii. Menţionăm că la nivelul Doljului este aprobat un masterplan de gestionare a deşeurilor, inaplicabil în lipsa unei rampe ecologice la standarde UE. Cum rampa de la Mofleni este singura de acest gen din judeţ, fără aportul Craiovei masterplanul este inutil în acest moment. Ce vor face doljenii din 16 iulie, în cazul că nu-şi îngroapă gunoiul în propria curte, aşa cum spunea un primar zilele trecute?
„Noi suntem obligaţi să aplicăm legea şi asta vom face. Este regretabil că masterplanul se află în impas, însă din 16 iulie nici o groapă comunală nu va mai fi folosită“, a spus Ileana Şeban, comisarul-şef al Gărzii de Mediu Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

12 COMENTARII