15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjRectorul UCB, găsit incompatibil de două ori

Rectorul UCB, găsit incompatibil de două ori

Rectorul Universităţii „Constantin Brâncuşi“ din Târgu Jiu, Adrian Gorun, a fost declarat incompatibil de către Agenţia Naţională de Integritate.

Adrian Gorun se află în stare de incompatibilitate, întrucât deţine atât funcţia de secretar general al Comisiei Naţionale de Prognoză, cât şi calitatea de membru al unui partid politic, se arată într-un comunicat emis ieri de ANI. De asemenea, a început verificarea altei stări de incompatibilitate în care s-ar afla rectorul UCB. Acesta a candidat la alegerile generale de anul trecut pentru un loc de deputat, în condiţiile în care legea interzice acest lucru: „În conformitate cu prevederile Legii nr. 144/2007, cu modificările şi completările ulterioare, Agenţia a declanşat procedura de verificare cu privire la posibila stare de incompatibilitate în care s-ar afla domnul Adrian Gorun, pe de o parte înalt funcţionar public, iar pe de altă parte, candidat la alegerile parlamentare 2008 pentru Camera Deputaţilor din partea unui partid politic. Potrivit dispoziţiilor art. 34, alin. (3) din Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, republicată, «înalţii funcţionari publici şi funcţionarii publici de conducere pot candida pentru funcţii de demnitate publică numai după încetarea, în condiţiile legii, a raporturilor de serviciu»“.

Gorun, în război cu ANI

Adrian Gorun este suspendat din funcţia de secretar general din 30 aprilie 2009, dar, conform ANI, acest lucru „nu are drept consecinţă încetarea stării de incompatibilitate în care se află începând cu luna septembrie 2008, dată la care a devenit membru al unui partid politic“. Actul de constatare va fi înaintat primului-ministrul.
Adrian Gorun susţine că ANI a făcut un abuz şi că o va acţiona în judecată pentru anularea actelor emise: „Este un abuz. În primul rând nu m-am prezentat nici o zi la locul de muncă de la Comisia Naţională de Prognoză şi nu mi-am exercitat atribuţiunile de serviciu. De asemenea, conform Legii nr. 144/2007 privind funcţionarea ANI, trebuia să mă înştiinţeze despre faptul că se fac verificări şi actele întocmite sunt nule. Cei de la ANI ar fi putut vedea că din 19 ianuarie 2008, când a fost dată decizia de transfer la Comisia de Prognoză, eu nu am fost o zi la lucru şi, în fapt, nu mi-am exercitat raporturile se serviciu. Am să depun acţiune pentru a chema în judecată ANI în vederea anulării actelor emise“.
Adrian Gorun a deţinut funcţia de secretar general al Ministerului Educaţiei şi Cercetării. El a fost înlocuit din această funcţie de către fostul guvern, prin transfer la Comisia de Prognoză.

Funcţionar al Primăriei Ţicleni, incompatibil

ANI a mai constatat un caz de incompatibilitate în judeţul Gorj, respectiv la Primăria Ţicleni. Comisia de Disciplină a primăriei a sesizat Agenţia cu privire la Ion Basarabă, funcţionar public. „Din verificările efectuate, s-a constatat faptul că Ion Basarabă s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 15 septembrie 2007 – 10 noiembrie 2008, întrucât a deţinut simultan atât funcţia publică de consilier la Primăria Ţicleni, cât şi calitatea de expert tehnic judiciar la Tribunalul Gorj. În consecinţă, s-a dispus comunicarea actului de constatare Comisiei de Disciplină a Primăriei Ţicleni, în vederea luării măsurilor legale“, susţin reprezentanţii ANI.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS