17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAngajaţii DSP ameninţă cu proteste

Angajaţii DSP ameninţă cu proteste

Angajaţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Dolj au anunţat ieri că se pregătesc de grevă, pentru că instituţia angajatoare nu le-a plătit integral în ultimele două luni drepturile salariale. Potrivit liderilor de sindicat, în această situaţie sunt toţi cei 184 de salariaţi ai DSP Dolj – personal contractual şi funcţionari publici – care, începând din luna mai, nu au mai primit decât 40% din sporurile cuvenite.
„Oamenii au primit salariile diminuate, iar explicaţia oferită de Direcţia de Sănătate Publică a fost că nu sunt bani. Este deja a doua lună când se întâmplă acest lucru. Urmare a acestei situaţii, am informat Federaţia SANITAS pentru a face demersurile necesare mai departe“, a declarat Ion Cotojman, liderul Sindicatului SANITAS de la Spitalul de Urgenţă Craiova, din care face parte personalul contractual de la DSP Dolj.

Ministerul aprobă sporurile, dar uită să trimită bani

În urma demersurilor făcute de Federaţia Sindicatelor SANITAS, Ministerul Sănătăţii (MS) a trimis o adresă către DSP Dolj prin care atrage atenţia că trebuie să respecte acordul încheiat de reprezentanţii MS în luna mai cu sindicatele. La rândul său, DSP Dolj este pusă într-o situaţie ingrată. Instituţia a rămas cu puşculiţa goală graţie aceluiaşi MS, care a semnat acordul cu sindicatele, dar a alocat un buget prea mic pentru a putea acoperi integral salariile. DSP Dolj se vede acum ameninţată cu proteste, dar şi cu un proces. „Nu putem rezolva singuri această problemă. Este nevoie de o suplimentare de fonduri şi noi am cerut acest lucru Ministerului Sănătăţii“, a precizat dr. Ştefan Popescu, purtătorul de cuvânt al DSP Dolj.
Sindicaliştii susţin că s-au strâns semnături şi au depus ieri documentele necesare în vederea declanşării protestelor, care ar putea să culmineze cu un miting. Totodată, ei intenţionează să dea în judecată DSP Dolj dacă instituţia nu va găsi rapid soluţii pentru plata integrală a salariilor atât pentru personalul contractual, cât şi pentru funcţionarii publici. „Conducerea DSP a spus la ultimele negocieri că există un acord al sindicatelor cu Ministerul Sănătăţii care este valabil doar pentru spitale, dar nu este adevărat. Avem un acord încheiat cu Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, care prevede acordarea integrală a sporurilor specifice în conformitate cu actele normative în vigoare şi cu prevederile contractelor colective de muncă de la toate nivelurile în unităţile sanitare şi în sistemul finanţat de la bugetul de stat“, a mai spus Cotojman.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS