12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDreapta domină Parlamentul European

Dreapta domină Parlamentul European


Parlamentul European (PE) a făcut publice rezultatele provizorii ale alegerilor europene. Astfel, la ora 17.19, pe primul loc în ceea ce priveşte numărul de reprezentanţi în PE se afla PPE-DE Grupul Partidului Popular European (Creştin-Democrat) şi al Democraţilor Europeni, care a obţinut 263 din totalul de locuri. Pe locul al doilea s-a clasat PSE – Grupul Socialist din Parlamentul European, cu 161 de locuri , iar pe locul trei s-a situat ALDE – Grupul Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa, care a obţinut 80 de locuri. Potrivit aceloraşi rezultate provizorii, grupul Verzilor/Alianţa Liberă Europeană va avea 52 de reprezentanţi, grupul UEN a obţinut 35 de locuri, grupului GUE/NGL i-au revenit 33 de locuri în PE , în timp ce grupul IND/DEM va beneficia de 19 reprezentanţi. Restul de 93 de locuri dintre cele 736 disponibile în PE vor fi ocupate de reprezentanţi ai altor formaţiuni sau grupări politice.

Barroso are cale liberă pentru un al doilea mandat  

Una dintre primele reacţii după alegerile europene a venit de la preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, care urmărea cu atenţie rezultatele pentru că de acestea depind ambiţiile sale de a obţine al doilea mandat la preşedinţia CE, comentează Euobserver.
„De acum înainte, Europa le datorează alegătorilor să arate încă o dată că îşi poate ţine promisiunile“, a spus el, referindu-se la faptul că de un an încoace marja de manevră a Comisiei a fost oarecum limitată de faptul că se aştepta reînnoirea mandatului. În acest moment, calea este liberă pentru ca liderii europeni să îi ceară portughezului să prezinte o nouă echipă, cerere care îi va fi făcută la summit-ul de la Bruxelles, de săptămâna viitoare.
Barroso are toate atuurile de partea sa. Nu numai că partidul său a avut un scor bun la alegerile europene din Portugalia, dar forţele de centru-dreapta sunt câştigătoare clare ale alegerilor la nivel european. Socialiştii, care i-ar fi putut contesta candidatura, au fost perdanţii scrutinului şi nu au reuşit să prezinte un candidat.

Social-democraţii nu au reuşit să convingă

Europenii au optat în număr mare pentru partidele de centru-dreapta, ca reacţie la criza economică. Social-democraţii nu au reuşit să îi convingă pe cetăţeni – presaţi de criza economică, şomaj şi problemele sociale tot mai mari – că le pot oferi soluţii. Rezultatele generale par totuşi să fie mai degrabă suma celor 27 de scrutine naţionale, decât un proces european real, comentează Euobserver. În multe ţări, scrutinul european a luat alura unui vot de încredere pentru guvernul naţional în exerciţiu.
Extrema-dreaptă a avut rezultate foarte bune în ţări ca Olanda şi Austria. În Marea Britanie, Partidul Naţional Britanic a intrat în Parlamentul European pentru prima oară, obţinând două locuri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII