5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjGorjenii s-au urnit greu

Gorjenii s-au urnit greu

Alegătorii cu drept de vot din judeţul Gorj au preferat grătarul în locul ştampilei şi buletinului de vot. Pentru scrutinul de ieri au fost amenajate în tot judeţul 317 secţii de votare – dintre care 55 în municipiul Târgu Jiu -, pentru cele 304.870 de persoane cu drept de vot. În ceea ce priveşte participarea la vot, aceasta s-a menţinut în tonul celei înregistrate la nivel de ţară. Potrivit datelor făcute publice de Biroul Electoral Judeţean, valabile pentru ora 10.00 şi centralizate la ora 11.30, în Gorj votaseră 4,19% dintre alegătorii cu drept de vot, procent ce situa judeţul pe locul 18 la nivel de ţară. De asemenea, cei mai mulţi cetăţeni prezenţi la urne au fost gorjenii din mediul rural, unde la ora 10.00 se prezentaseră 4,51% dintre alegători, respectiv locul 26 în clasamentul naţional. Doar 3,85% dintre locuitorii judeţului Gorj cu domiciliul în mediul urban votaseră până la ora 10.00 – locul 13 în clasamentul întocmit la nivel de ţară. La ora 13.00, prezenţa la urne era de 11,07% – locul 15 pe ţară. Până la ora 13.00, se prezentaseră la urne 9,56% dintre locuitorii cu drept de vot din mediul urban (locul 11 în topul naţional), respectiv 12,51% în mediul rural (locul 16).

Jandarmii, închişi în clădire cu buletinele de vot

Incidentele au apărut încă de la primele ore ale dimineţii. Astfel, accesul în Secţia de votare amenajată în incinta Casei de Cultură a Sindicatelor a fost blocat până aproape de ora 7.00 din cauză că administratorul a plecat cu cheia încă de seara, lăsând jandarmii închişi în clădire. Membrii secţiei de votare au aşteptat câteva zeci de minute să li se permită accesul în clădire.

Plângeri la poliţie

Mai multe sesizări primite de Biroul Electoral Judeţean (BEJ) au fost redirecţionate către Inspectoratul de Poliţie al Judeţului (IPJ) Gorj. În plângerile respective s-a reclamat faptul că în mai multe localităţi ale judeţului au fost răspândite manifeste sau materiale electorale care conţineau mesaje împotriva unor lideri politici. „Am primit din partea BEJ trei sesizări în care se vorbeşte despre acţiuni de campanie electorală, după ce aceasta s-a încheiat oficial, la Alimpeşti, Bălceşti, Vladimir. La Alimpeşti, de exemplu, nu s-a confirmat. O să facem cercetări în toate cazurile semnalate, iar dacă reclamaţiile se confirmă, sancţiunea care se aplică este cuprinsă între 1.500 şi 4.500 de lei“, a declarat Ionuţ Daniel Tică, purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU