15.1 C
Craiova
duminică, 5 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalEuroparlamentarii să fie mai români

Europarlamentarii să fie mai români

Craiovenii s-au urnit greu la urne. Doar pensionarii au ieşit mai de dimineaţă pentru a-şi exprima votul. După ora 10.30, secţiile de votare au început să se anime, dar nici un tânăr nu şi-a făcut apariţia. Majoritatea celor care şi-au exprimat voturile a făcut-o pentru viitorul copiilor lor.

Ora 9.30. Absenteism la cele trei secţii de votare din incinta Şcolii Generale nr. 12 „Traian“ de pe bulevardul Nicolae Titulescu. Doar câţiva bătrâni merg agale către urne să-şi aleagă viitorii europarlamentari. Nici măcar un tânăr nu a votat, încă. Nici măcar 1% dintre cei înscrişi pe liste nu s-au prezentat la vot. „Nu prea îi interesează pe oameni alegerile acestea. Ei au venit când şi-au ales primarul, parlamentarii din ţară“, încearcă să explice un bărbat, pe holurile şcolii. În jurul orei 10.00, încep să mai apară şi votanţi ceva mai tineri. Alegătorii îşi doresc foarte mult ca europarlamentarii pe care i-au ales ieri să facă totuşi ceva pentru a schimba viitorul copiilor şi al tinerilor de astăzi. „Am un cavaler de 21 de ani acasă. Sper ca pentru el să fie un început de drum mai bun. Aştept de la europarlamentari o integrare mai bună a României în UE, dar acest lucru depinde şi de noi, de restul românilor. Degeaba se duc două persoane celebre în Parlamentul European să ne reprezinte, dacă merg alţi cinci şi ne fac de râs prin Europa“, a spus Silvia Cristofir, de 46 de ani, profesoară.
„Am venit să votez ca să avem şi noi oameni ca lumea acolo, că aici… Aşteptăm să fie mai bine pentru tineri, că de la noi de la guvern nu se mişcă nimic. Vrem să nu mai fie aşa probleme, să nu mai fie hoţia asta. Probabil vor fi oameni mai deştepţi europarlamentarii“, a spus Eugenia Gavrilescu, de 74 de ani, casnică. „Am venit la vor pentru a avea reprezentanţi care chiar să ne reprezinte în Parlamentul European, să susţină acolo cauzele României. Aşteptăm de la ei o mai mare responsabilitate, un interes mai mare din partea lor“, a precizat Marius Ionescu, de 37 de ani, inginer.
„Îmi exercit dreptul de vot. Vrem să trimitem oameni buni în Parlamentul European şi să militeze pentru drepturile noastre, ale românilor“, a opinat şi Marin Budică, de 64 de ani, pensionar. „Pentru copil am votat. Poate că el merită o soartă mai bună. Aşteptăm de la europarlamentari să fie mai români. Să ne apărăm drepturile aşa cum face Polonia, Germania, Cehia şi alte state“, a precizat Mihai Cioroianu, de 55 de ani, doctor în chimie. La Secţia nr. 51 din incinta Colegiului Naţional „Fraţii Buzeşti“ persoanele care şi-au exprimat dreptul de vot au făcut-o tot pentru tânăra generaţie. „Sperăm să fie mai bine de acum încolo şi tinerii să nu mai plece din ţară“, a spus Valentina Nuţescu, de 48 de ani, casnică. „Să intrăm cu adevărat în Europa prin reprezentanţii noştri, pentru un viitor mai bun pentru tineri“, a spus Ion Nuţescu, de 55 de ani, electrician.

Au votat de fiecare dată

Există şi craioveni care şi-au exercitat votul din responsabilitate civică. Ei merg la urne ori de câte ori sunt organizate alegeri de orice tip. „La toate voturile am fost. Este un motiv de responsabilitate civică. Sper ca atunci când se duc acolo (în Parlamentul European) să facă pentru România ceva. Aşteptăm multe de la ei. Eu am asistat şi la comunism, şi acum. Sperăm să fie mai bine“, a spus Chiriţa Stoian, de 53 de ani, asistent medical. „Am venit la vot din responsabilitate civică. Sperăm ca ei să pledeze cauza românilor în Parlamentul European“, a afirmat şi Carmen Roşulescu, de 62 de ani, profesoară pensionară. În centrul Craiovei, la Secţia de votare nr. 1 amenajată la Colegiul Naţional „Elena Cuza“, în jurul orei 11.00, prezenţa la urne era la fel de slabă, sub 1%. „Au venit aproximativ 100 de persoane, din 1.600 înscrise pe liste“, spune preşedinta secţiei de votare, Cornelia Firan. Tot persoanele în vârstă sunt în număr mai mare la vot. „Suntem români şi trebuie să votăm. Dacă vrem să fim europeni, atunci să ne votăm aleşii“, a spus Gabriela Piculescu, de 72 de ani, pensionar. „Noi mergem la vot de fiecare dată“, susţine şi Mihai Mercan, de 79 de ani, pensionar. Cei doi bătrâni ne arată buletinele, cu pagini întregi pline cu ştampile şi cu autocolante cu inscripţia „votat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS