28.1 C
Craiova
luni, 6 mai, 2024
Știri de ultima orăLocal„Odysseia“, la Naţionalul craiovean

„Odysseia“, la Naţionalul craiovean

Teatrul Naţional „Marin Sorescu“ prezintă duminică, de la ora 18.30, în premieră, spectacolul „Odysseia“, după Homer, în regia lui Tim Caroll (Marea Britanie). Regizorul, în vârstă de 43 de ani, este director asociat al „Shakespeare’s Globe“, din Londra, unde a regizat „Augustine’s Oak“ (1999), de Peter Oswald, „Cei doi veri de stirpe aleasă“ (2000) şi „Macbeth“ (2001). În 2002 a regizat „Măgarul de aur“ şi „A douăsprezecea noapte“; cea din urmă câştigând Evening Standard, Time Out, Critics’ Circle şi Olivier Awards. Tot în 2003, a regizat „Richard al II-lea“ şi „Dido, Queen of Carthage“, iar în 2004 – „Romeo şi Julieta“. În 2005 a regizat „Furtuna“ şi o nouă piesă de Peter Oswald, „The Storm“.
Cel mai recent spectacol realizat a fost, anul acesta, „Visul unei nopţi de vară“, la Sydney Opera House.

Pledoaria regizorului

„Sunt din ce în ce mai interesat de teatrul ca un joc. Nu încerc să sugerez că modalităţile obişnuite de a face teatru – unde totul este la fel în fiecare seară – sunt de modă veche sau plictisitoare sau că vreau să distrug teatrul aşa cum este el acum. Nu vreau să îl distrug, fac un astfel de teatru şi eu, dar pentru moment sunt interesat de genul de experimente pe care le-am încercat în Anglia, împreună cu compania mea «The Factory» (Fabrica). Ce am făcut aici este o continuare a acestei explorări şi mi s-a părut o sursă deosebit de fertilă de material pentru un experiment de genul acesta, pentru că «Odysseia» nu este o piesă de teatru, este deja ceva foarte diferit, ceva deasupra căruia planează un mare semn de întrebare despre cum s-ar putea face un eveniment dramatic din el sau un spectacol convenţional. Aşa că, în loc să răspund la toate aceste chestiuni, am încercat să fac întrebările mai dificile şi mai interesante“, a precizat Tim Caroll.
Spectatorii îi vor putea urmări pe scenă pe actorii craioveni Adrian Andone, Monica Ardeleanu, Cătălin Băicuş, Gina Călinoiu, Ştefan Cepoi, Iulia Colan, George Costea, Anca Dinu, Vlad Drăgulescu, Romaniţa Ionescu, Angel Rababoc, protagoniştii „Odysseei“ lui Tim Caroll.
Nicolae COANDE

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS