19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAlegeri parlamentare anticipate în Moldova

Alegeri parlamentare anticipate în Moldova

Parlamentul Republicii Moldova nu a reuşit nici ieri să-l aleagă pe şeful statului, după ce deputaţii opoziţiei s-au retras de la vot, aşa cum au procedat şi la prima încercare de alegere a preşedintelui, cea din 20 mai.
Cei 60 de parlamentari comunişti care au rămas să voteze nu au putut obţine majoritatea de trei cincimi necesară pentru desemnarea şefului statului. Pentru aceasta, le mai trebuia un vot, pe care l-au aşteptat în zadar din partea opoziţiei.
Valeriu Sava, preşedintele Comisiei speciale pentru alegerea preşedintelui Republicii Moldova, a anunţat că „numărul total de buletine de vot eliberate“ a fost de 60. Zinaida Greceanîi a obţinut 60 de voturi, iar Andrei Neguţa – zero voturi.
„Nici un candidat nu a acumulat numărul necesar de voturi. În aceste condiţii, există circumstanţe care justifică dizolvarea Parlamentului Republicii Moldova“, a declarat preşedintele parlamentului, Vladimir Voronin.
După eşecul alegerii şefului statului, în Republica Moldova urmează să aibă loc alegeri parlamentare anticipate, care, cel mai probabil, se vor desfăşura în luna august. În mod normal, următorul pas este, potrivit Constituţiei, dizolvarea parlamentului de către preşedintele în exerciţiu, Vladimir Voronin, şi convocarea alegerilor anticipate. Voronin, al cărui mandat în fruntea ţării expiră duminică, 7 iunie, şi nu poate fi reînnoit, a spus că nu va semna decretul de convocare a alegerilor anticipate până ce actualul parlament, al cărui şef este, nu va vota premierul şi noul guvern pe care îl vor propune comuniştii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS