13.6 C
Craiova
duminică, 5 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjSpitalele din Gorj, în criză de specialişti

Spitalele din Gorj, în criză de specialişti

Unităţile medicale din Gorj se confruntă cu lipsa specialiştilor. În timp ce la Spitalul Judeţean Târgu Jiu nu sunt suficienţi medici de urgenţă, la unitatea din Turceni lipsesc psihiatrii.

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj nu pot rezolva problema lipsei medicilor specialişti la unităţile sanitare din judeţ.
Dacă Spitalul Judeţean Târgu Jiu se confruntă cu deficit de  cadre medicale specializate în medicina de urgenţă, la unitatea sanitară din Turceni nu există un psihiatru pentru cei 140 de bolnavi internaţi acolo. Secţia de psihiatrie are o capacitate de 70 de paturi. Durata medie de spitalizare nu este atinsă la această unitate, acesta fiind şi unul dintre motivele pentru care fostul manager Liviu Martin a fost demis din funcţie: „Contractul de management al directorului Spitalului Orăşenesc din Turceni, Liviu Martin, a încetat, la începutul lunii mai, pentru nerealizarea indicatorilor privind durata medie de spitalizare şi procentul cheltuielilor cu medicamentele. La acest spital vin şi bolnavi din ţară, însă problema este că nu au un medic specialist în psihiatrie“, a spus doctorul Marius Boeriu, directorul DSP Gorj.

Criza şi salariul de 8.000 de lei

Marius Boeriu a declarat că a încercat să discute cu mai mulţi medici specialişti, dar majoritatea au refuzat postul: „Se încearcă aducerea unui medic rezident pentru a sta zilnic în acel spital şi pentru a oferi consultaţii. Postul va fi scos la concurs. De asemenea, altă problemă acolo este cea a gărzilor şi a banilor care se cheltuiesc. La Turceni există medici care au salariul de 8.000 de lei, în timp ce spitalul este îndatorat. 75% din banii primiţi de la Casa de Asigurări sunt pentru Secţia de psihiatrie, dar felul în care au fost cheltuiţi este o problemă a fostei conduceri“.

Problemă veche

De cinci ani, Spitalul Orăşenesc Turceni are un singur medic psihiatru şi, în ciuda faptului că reprezentanţii unităţii sanitare au cerut suplimentarea numărului de specialişti, nici un cadru medical nu a venit să ocupe postul vacant. La nivelul judeţului Gorj există foarte puţini medici specialişti în psihiatrie. „La Turceni nu este nici un medic specialist în medicina de urgenţă şi nici un psihiatru. La un moment dat, se acordau consultaţii prin telefon, pentru că psihiatrul vine de la Craiova, de trei ori pe săptămână, şi este plătit cu jumătate de normă, iar acum este în concediu. De asemenea, nu au nici infirmieri pentru Secţia de psihiatrie. În plus, au şi datorii foarte mari la utilităţi şi alimente“, a afirmat doctorul Marius Boeriu.
Şi la Spitalul Judeţean Târgu Jiu există un deficit de cadre medicale: „Am scos la concurs şase posturi de medici specialişti în medicina de urgenţă, dar nu s-a înscris nimeni. Mai avem probleme la neurochirurgie şi la chirurgie plastică. La Unitatea de Primiri Urgenţe avem doar doi medici. Nici măcar rezidenţii nu au venit să se înscrie la concurs. Este criză de specialişti“, a spus directorul pe probleme medicale, dr. Constantin Pălivan.

Specialiştii, la mare căutare

Spitalul Orăşenesc Motru este în criză de anestezişti, în timp ce la Spitalul de la Dobriţa există probleme legate de cheltuielile de salarizare. În perioada următoare, reprezentanţii DSP Gorj vor întreprinde o serie de controale la unităţile spitaliceşti din judeţ.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII