19.5 C
Craiova
sâmbătă, 5 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalAVAS a dat soluţia: Celrom, lichidare voluntară

AVAS a dat soluţia: Celrom, lichidare voluntară

După ce au pichetat mai bine de o săptămână sediul Prefecturii Mehedinţi, 50 dintre salariaţii Combinatului de celuloză şi hârtie Celrom au pichetat şi sediul Autorităţii de Valorificare a Activelor Statului (AVAS) Bucureşti, acţionarul majoritar al fabricii, însoţiţi de data aceasta şi de primarul municipiului Drobeta Turnu Severin, Constantin Gherghe. Protestatarii au cerut conducerii instituţiei să vină la combinatul din Severin, care a trimis în şomaj tehnic, din toamna anului trecut, mai bine de 700 de angajaţi. La solicitarea şi insistenţele salariaţilor de la Celrom, preşedintele AVAS, Mircea Ursache, a venit zilele trecute la Drobeta Turnu Severin, cu intenţia de a găsi o rezolvare pentru redeschiderea activităţii şi plata salariilor restante.
Delegaţia AVAS, condusă de Ursache, s-a întâl­nit în sala de şedinţe a prefecturii cu preşedintele Consiliului Ju­deţean Mehedinţi, Marius Bălu, prefectul judeţului, Ion Mîţu, primarul municipiului Dro­beta Turnu Severin, Constantin Gherghe, cu repre­zen­tanţii angajaţilor, sindi­ca­te­lor şi conducerii com­bi­natului Celrom.
Încă de la începutul întâlnirii, reprezentanţii angajaţilor combinatului l-au întrebat pe preşedintele AVAS ce se întâmplă cu salariile lor şi când îşi vor relua activitatea. Ursache le-a spus celor prezenţi că mult aşteptatul ajutor de stat în va­loare de aproape 8,7 milioane de euro nu poate fi acordat, în con­diţiile în care AVAS a primit doar o parte din necesarul pentru cele 3.700 de societăţi aflate în porto­foliul său. Singura soluţie în acest moment pentru ca oamenii să-şi pri­meas­că salariile ar fi o lichidare volun­tară, adică vânzarea activelor neipotecate libere de orice sar­cină. Oamenii nu par prea mulţumiţi de această variantă, dat fiind faptul că 80% din proprietăţile combinatului sunt deja sub sechestru pus de diferite bănci şi de Finanţele Publice, la care Celrom este dator. Mai mult decât atât, multe dintre bunuri au fost vândute la licitaţie (terenuri cu ieşire la Dunăre, kilometri întregi de cale ferată, locomotive ale combinatului), iar altele pot fi scoase la vânzare în orice moment.
„Este so­luţia legală şi cea mai la în­demână, care rezolvă plata sa­lariilor restante pentru cei 780 de sa­lariaţi de la Celrom. Am căutat această soluţie tocmai pen­tru că, în prezent, societatea are un volum de datorii imens, care o face necom­pe­titivă pentru investitori, dar şi nebancabilă pen­tru sistemul bancar. Vinderea acti­velor libere de orice sarcină va însemna pentru po­te­nţialul cumpărător că are ne­voie doar de capitalul de lucru pentru repornire, întru­cât pla­ta obligaţiilor pentru sala­riile restante şi respectiv obli­ga­ţiile bugetare se va face de către AVAS, prin actul de vânzare-cum­pă­rare. În momentul de faţă, noi am convocat la sediul AVAS potenţialii cumpărători, mă re­fer la cei care de-a lungul tim­pului au fost solicitaţi să ges­tioneze pachetul de acţiuni de la Celrom, şi aici amintesc investitorul german Norecom şi SIF Banat. În funcţie de op­ţiunea acestora, care, repet, se bazează pe sentinţe şi pe contracte care au aplica­bi­litate şi astăzi, vom decide dacă ne vom adresa şi altui eşan­tion, prin pu­blicitate, sau ne oprim la cei care, după pă­rerea mea, sunt îndreptăţiţi să ges­tioneze aceste active. Pentru început, ne axăm pe salarii şi plata obligaţiilor către stat, şi aici mă refer la cei care se pot pensiona, iar în cazul unui investitor privat, se va face o selecţie a personalului după competenţa fiecăruia. Momentan, altă soluţie nu există“, a spus preşedintele AVAS, Mircea Ursache.
Procedura de lichidare voluntară, gestionată de AVAS, va dura între două şi trei luni, iar Mircea Ursache i-a asigurat pe angajaţii Celrom că îşi vor primi salariile restante în 30-60 de zile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII