20.1 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024

Scurte ştiri

Filmul lui Corneliu Porumboiu, „Poliţist, adjectiv“, a obţinut două premii la Cannes
Filmul „Poliţist, adjectiv“ al regizorului român Corneliu Porumboiu a fost distins cu două premii la Festivalul de la Cannes: cel al presei şi cel al juriului de specialitate. Pelicula era oricum favorita competiţiei, după ce a primit recenzii excelente din partea presei internaţioanale. „Poliţist, adjectiv“ va putea fi văzut în premieră în România la Festivalul Internaţional de Film Transilvania, care va avea loc în perioada 30 mai – 7 iunie. Filmul a fost proiectat la Cannes în cadrul secţiunii „Un Certain Regard“. Pelicula prezintă povestea unui tânăr poliţist din provincie, care îşi pierde încrederea în meseria sa. Filmul a primit cronici laudative, după premiera mondială, de la Cannes, în publicaţii precum Variety şi The New York Times. Potrivit presei americane de specialitate, „Poliţist, adjectiv“ este de departe cel mai bun film din afara competiţiei principale. Cu toate că a beneficiat doar de o singură proiecţie, în cadrul unei secţiuni secundare, „Poliţist, adjectiv“ a reuşit să impresioneze juriul Federaţiei Internaţionale a Presei Cinematografice. Comedia a fost realizată la începutul anului 2009, la Vaslui, oraşul natal al lui Corneliu Porumboiu. Protagonistul peliculei este Dragoş Bucur, care joacă alături de Vlad Ivanov şi Cosmin Seleşi.

Japonia: cel mai lung zbor al unui avion de hârtie
Un inginer japonez a bătut recordul celui mai lung zbor pentru un avion de hârtie, făcându-l să planeze timp de 27,9 secunde. Takuo Toda, preşedintele asociaţiei japoneze a avioanelor de hârtie, a reuşit această experienţă, care a fost omologată de reprezentanţii Cărţii Recordurilor. Avionul său de hârtie, confecţionat dintr-o singură foaie, măsoară aproximativ zece centimetri. „Cred că acest record este imbatabil, însă cheia reuşitei este să ştii la ce înălţime să-l lansezi“, a explicat Toda. Următorul scop al acestui inginer este să poată lansa unul dintre avioanele sale dintr-o navă spaţială.

O femeie a născut sextupleţi
O femeie a născut sextupleţi vineri, în Belfast. Potrivit personalului spitalului, aceasta este o premieră în Irlanda. Cele patru fete şi doi băieţi au venit pe lume prin cezariană, cu 14 săptămâni înainte de termen. Naşterea a mobilizat 30 de angajaţi ai maternităţii Royal Jubilee. Cei şase copii se află la terapie intensivă, iar mama se recuperează bine după operaţie, a declarat un purtător de cuvânt al spitalului. „Am avut cvintupleţi acum câţiva ani, însă niciodată sextupleţi. Credem că este o premieră în Irlanda. Nimeni de la maternitatea noastră nu a mai văzut aşa ceva aici“, a precizat purtătorul de cuvânt. O americancă din California a născut anul acesta octupleţi, după ce a recurs la un tratament de stimulare a fertilităţii.

Magazin asediat de un roi de albine
Angajaţii unui magazin de jocuri video din New York au rămas blocaţi timp de câteva ore în interior, sâmbătă după-amiază, după ce mii de albine au roit în faţa buticului. În spatele vitrinei, angajaţii priveau îngrijoraţi afară, lipind pe geam o pancartă: „Atenţie, închis din cauza invaziei albinelor“. Majoritatea trecătorilor au preferat să evite magazinul GameShop din cartierul comercial Union Square, unul dintre cele mai frecventate din Manhattan. Un specialist apicultor, Tony Planakis, a venit la faţa locului echipat în costum de protecţie şi a folosit o substanţă cu aromă de albină-regină pentru a atrage toate albinele şi a permite redeschiderea magazinului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS