19.5 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjIonuţ Stoica, gorjeanul aplaudat la Cannes

Ionuţ Stoica, gorjeanul aplaudat la Cannes

Actorul gorjean Ionuţ Stoica, de la Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu“ din Târgu Jiu, a fost aplaudat la scenă deschisă la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes.

Cu ocazia prezentării, în premieră, a filmului „Poliţist, adjectiv“ regizat de Corneliu Porumboiu, în care actorul Ionuţ Stoica joacă unul din cele două roluri secundare importante ale peliculei, gorjeanul a primit aprecieri din partea criticilor, dar şi a simplilor spectatori. „Sala a fost plină. 1.200 de persoane au vizionat filmul. Nu a plecat nimeni din sală. Am înţeles că la festival există obiceiul ca, dacă filmul prezentat nu este pe placul spectatorilor, aceştia să se ridice şi să plece. Primele aplauze au fost la una dintre replicile mele“, a spus Ionuţ Stoica. Acesta a fost prezent la Festivalul de la Cannes şi a păşit pe covorul roşu. Pentru prima dată în viaţa lui a gustat puţin din gloria unui star de cinema. Actorul gorjean a descris cu un cuvânt din trei litere sentimentele pe care le-a trăit în Franţa: „Vis! A fost ceva extraordinar de greu de descris în cuvinte. Atunci când am călcat pe covorul roşu, a fost o senzaţie unică. Oraşul era un adevărat furnicar în perioada festivalului“.

Aşteptări mari

Filmul „Poliţist, adjectiv“ a fost prezentat în cadrul secţiunii „Un Certain Regard“, unde concurează 20 de filme din toată lumea, care au fost selectate din 300 de lungmetraje trimise la festival.
Actorul Ionuţ Stoica aşteaptă cu sufletul la gură rezultatele galei de premiere, care va avea loc duminică seară. Acesta spune că filmul are şanse să fie premiat: „Dacă, la început, nu speram la nimic, după ce am văzut cum a fost primit filmul şi, mai ales, criticile, care au fost favorabile, acum am aşteptări mari“.
Povestea vieţii lui Ionuţ Stoica este ieşită din tipare. A învăţat actoria mai mult practicând-o, pentru că studiile de specialitate au venit mai târziu. A avut o copilărie frumoasă, pe care o aseamănă cu cea a lui Nică din „Amintiri din copilărie“. Primii paşi pe scenă şi-i aminteşte ca fiind cei de la Ateneul Tineretului din Reşiţa, unde era prezentator şi susţinea şi un program artistic.

Primul actor de la „Elvira Godeanu“

Adevărata carieră teatrală a lui Ionuţ Stoica a început în anul 1993, atunci când a luat fiinţă Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu“. El activa în acea vreme în cadrul Teatrului Popular, alături de alţi actuali actori ai Teatrului Dramatic. Această instituţie de cultură a luat fiinţă pe structura Teatrului Popular, astfel încât echipa de actori a vechiului teatru s-a mutat la cel nou, Ionuţ Stoica fiind primul actor angajat aici. În urmă cu câţiva ani, el a absolvit şi Facultatea de Actorie de la Universitatea „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca.

Poliţist, adjectiv
„Poliţist, adjectiv“, cel mai nou film al lui Corneliu Porumboiu, prezintă, într-o oră şi 55 de minute, povestea unui tânăr poliţist din provincie, care îşi pierde încrederea în legile pe care trebuie să le aplice. Filmul concurează la Cannes în cadrul categoriei „Un Certain Regard“, alături de „Amintiri din Epoca de Aur“, un colaj de filme scurte regizate de Oana Uricaru, Hanno Hoefer, Răzvan Mărculescu, Constantin Popescu şi Cristian Mungiu.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII