36.7 C
Craiova
duminică, 13 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalGorjManţog „sună“ schimbarea

Manţog „sună“ schimbarea

Liderul PD-L Gorj, Ionel Manţog, cere schimbarea tuturor directorilor de subunităţi miniere din cadrul Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia şi susţine că producătorul de cărbune are nevoie de o jumătate de an pentru a-şi reveni din punct de vedere economic.
 
 Conducerea Organizaţiei Judeţene a PD-L Gorj consideră că actualii directori de subunităţi din cadrul Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia (SNLO) trebuie schimbaţi din funcţii. Liderul PD-L Gorj, Ionel Manţog, susţine că situaţia economică a Societăţii Lignitului nu poate fi îmbunătăţită decât cu alte cadre de conducere. Potrivit pedelistului, actualul şef al SNLO, Daniel Burlan, va merge luni la  Ministerul Economiei pentru a discuta împreună cu ministrul Adriean Videanu un plan de redresare a companiei. „Domnul director Burlan a fost convocat de domnul ministru Videanu pentru luni la o discuţie. Am stabilit cel puţin trei măsuri care trebuie luate la început, după care ele trebuie aplicate la nivelul fiecărei unităţi. Printre ele sunt şi cele prin care rezolvăm, cel puţin temporar, problema plăţii datoriilor către bugetul de stat, să nu se pună sechestre, să nu se facă executare silită şi aşa mai departe. În ultimii doi-trei ani, în condiţiile în care producţia fizică a fost în scădere, creşterea preţului foarte mică, managerii de la SNL Oltenia, în frunte cu Davidoiu, şi nu o să încetez să le repet tuturor pentru că asemenea lucruri să nu se mai întâmple, au făcut să majoreze cheltuielile materiale. De asemenea, pentru a se redresa situaţia trebuie să se acţioneze urgent şi în această direcţie. Nivelul cheltuielilor materiale trebuie adus în limita suportabilităţii“, a menţionat Manţog, liderul PD-L Gorj, partid care a dat toţi directorii din fruntea Complexurilor Energetice Rovinari şi Turceni, precum şi actuala echipă de conducere de la SNLO.

Şase luni
pentru redresare

Ionel Manţog este de părere că SNLO are nevoie de o jumătate de an pentru a se redresa din punct de vedere financiar, în condiţiile în care se produce pe stoc, iar cererea de lignit scade de la o lună la alta.
„SNLO are nevoie de o perioadă de cel puţin şase luni  pentru a-şi reveni. Sper din tot sufletul ca prin ceea ce se va discuta la Ministerul Economiei luni să punem bazele acestui răgaz de şase luni şi să începem procesul de redresare a SNLO. Mi-e foarte greu să anticipez reacţia domnului Videanu şi nici eu nu sunt lămurit dacă acest proces va putea începe cu actualele echipe manageriale şi mă refer mai ales la echipele manageriale din subunităţi. Lucrurile astea trebuie spuse pentru că, având echipe manageriale care reprezintă factori de protecţie pentru unii şi alţii, nu o să reuşim să redresăm SNLO. SNLO s-a prăbuşit pentru că într-un an şi jumătate a fost vaca de muls a tuturor. S-au dat salarii peste creşterea productivităţii muncii sau pe scăderea productivităţii muncii sau s-au dat salarii în plus. S-au majorat tarife cu 25 – 30% şi lucrurile astea costă“, a mai spus liderul PD-L Gorj, fost director al Complexului Energetic Turceni şi ex-consilier al ministrului Adriean Videanu.

Ortacilor li se va explica situaţia SNLO

La rândul său, directorul Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia, Daniel Burlan, susţine că unitatea nu are suficiente lichidităţi pentru a evita blocajul financiar. De asemenea, blocarea Ordonanţei nr. 116 din 2006 la Ministerul Muncii nu permite conducerii SNLO să treacă la aplicarea programului de restructurare a unităţii şi la disponibilizări colective cu acordarea de salarii compensatorii. În ceea ce priveşte întreruperea lucrului de către sindicate, pe 26 mai, directorul Burlan a menţionat că nu va fi vorba de o grevă, ci li se va explica ortacilor situaţia prin care trece producătorul de lignit.„Nu va fi o grevă, ci o intenţie a sindicatelor de a întrerupe activitatea la ora 7.00 pentru a prezenta personalului ce s-a întreprins în SNLO. Blocajul financiar este problema cu care ne confruntăm şi care generează şi alte probleme. În plus, cererea scăzută de cărbune presupune lichidităţi insuficiente pentru funcţionarea în condiţii bune a societăţii. Blocarea ne-a încurcat programul de restructurare întrucât alta era eficienţa acestuia în prima jumătate a anului, şi alta va fi de acum încolo“, a declarat Burlan.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU