19.3 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalAer otrăvit în Lăpuş

Aer otrăvit în Lăpuş

Craiovenii din cartierul Lăpuş, ale căror blocuri sunt situate în vecinătatea Service Dacia, susţin că de ani buni sunt sufocaţi de noxele emanate de coşul cuptorului de vopsit al respectivei societăţi. Acesta este situat la patru-cinci metri de blocul de locuinţe.

Locatarii blocurilor O11, O12, O13, O14 şi O15 din cartierul craiovean Lăpuş spun că sunt disperaţi din cauza mirosului puternic de vopsea şi alte produse auto care fac aerul irespirabil în zonă. Şi asta din cauza gurilor de aerisire şi a cuptorului de vopsit de la Service Dacia, care sunt situate chiar sub ferestrele lor. Pe tot parcursul zilei, dar mai ales seara, mirosurile neplăcute îi sufocă. Nu pot deschide ferestrele, dar şi aşa mirosul pătrunde în case, mulţi dintre ei plângându-se că au dureri de cap din acest motiv. „Acolo, la O-uri, sunt mari probleme cu coşul de la cuptorul service-ului. Miroase permanent a vopsea. Nu se poate respira mai ales seara, iar acum, când se lasă căldura, simţi că te îneci. Oamenii nu pot să deschidă geamurile, să stea pe o bancă în faţa blocului sau să scoată copiii la joacă. Şi nu e singura problemă. Când au făcut termoizolaţia, au înălţat cu câteva zeci de centimetri platforma din faţa blocului. Intrările au rămas mai jos, iar când plouă subsolurile şi parterul sunt inundate. Am făcut sesizări la primărie şi la Garda de Mediu, şi noi, ca asociaţie, şi locatarii. De la primărie ne-au spus că vor face nişte rampe. Nu înţeleg care este legătura! Am ridicat această problemă şi la «Fii vocea cartierului», chiar către primarul Antonie Solomon. Şi am primit numai promisiuni. În plus, ne-au stricat spaţiile verzi din faţa blocului şi parcările. Suntem înconjuraţi de betoane“, a explicat Anca Radu, administrator la Asociaţia 5 Lăpuş.
Proprietarii apartamentelor situate la câţiva paşi de coşul cuptorului spun că atmosfera este otrăvită pe o rază de câţiva zeci de metri. În ciuda reclama­ţiilor pe care le-au făcut, inclusiv la Garda de Mediu, situaţia nu s-a schimbat deloc. „Am sesizat Garda de Mediu. Au venit în zonă şi au măsurat noxele emanate în timpul procesului tehnologic. Ne-au spus că sunt în parametri normali şi ne-au închis gura. Proprietarul susţine că are toate autorizaţiile. Cu ce ne încălzeşte? Eu ştiu că la locul de muncă angajaţii care lucrează la vopsit primesc spor de toxicitate. Pentru sănătatea noastră cine ne dă asigurări?“, a spus un locatar din blocul O12.

Sufocaţi de Service Dacia

Multe întrebări îşi pun craiovenii din zonă şi cu privire la noxele emanate în aer de acest cuptor. Nimeni nu le spune care este limita admisă şi ce se degajă în mediu în atmosferă activităţilor desfăşurate la Service Dacia. Am încercat să aflăm părerea conducerii Comisariatului judeţean al Gărzii Naţionale de Mediu, care ar trebui să fie la curent cu situaţia. Din păcate, la sediu ni s-a spus că Marin Costache, comisarul-şef al Gărzii, are ceva probleme de rezolvat şi nu poate fi găsit. Să lăsăm pe mai târziu…
La rândul său, directorul Service Dacia, Ion Bondoc, îşi susţine cauza. El ne-a declarat că are toate autorizaţiile şi că mai degrabă locatarii au declanşat un război împotriva lui. „Cei care locuiesc la blocurile din vecinătate se plâng mereu, dar nu au nici un motiv. Eu sunt proprietar şi tot ce am făcut aici este autorizat. Se plâng că este aerul poluat, dar mai degrabă îl poluează ei, cu mizeria pe care o fac. Nu ştiu decât să deterioreze. Pe ei altceva îi deranjează: că nu mai au parcări, că nu mai fac ei ce vor. Să înveţe înainte de toate să fie civilizaţi! După mine au aruncat cu sticle şi pietre. Despre miros nu poate fi vorba, fiindcă noi folosim vopsea pe bază de apă, ecologică. Nu mai este ca înainte, pe bază de diluant. Iar de două săptămâni noi nu avem activitate la cuptor. Nu înţeleg ce-i deranjează?“, a declarat Ion Bondoc, director Service Dacia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII