25.5 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalPrezidenţialele, vedeta europarlamentarelor

Prezidenţialele, vedeta europarlamentarelor


În plină campanie electorală pentru alegerile din iunie pentru Parlamentul European (PE), liderii celor mai importante partide politice vorbesc mai puţin despre viitorii reprezentanţi ai PE şi mai mult despre candidaţii la prezidenţialele din toamnă.
 

După ce aproape toate partidele şi-au lansat candidaţii la prezidenţiale în acelaşi timp cu cei pentru Parlamentul European, PSD vorbeşte despre eventuala intrare a lui Emil Boc în cursa pentru Cotroceni, iar PD-L îşi acuză partenerii de coaliţie că „au început mai devreme campania pentru prezidenţiale“.
În acest context, deşi vorbesc despre ce candidat ar putea avea la alegerile din toamnă, liderii PD-L insistă că partidul pe care îl reprezintă nu vrea să fure startul campaniei pentru preşedinţia ţării.
Astfel, vicepreşedintele PD-L, Gheorghe Flutur, a spus ieri că subiectul candidatului sprijinit de partid pentru alegerile prezidenţiale va fi discutat în forurile de conducere doar după alegerile europarlamentare, pedelistul refuzând să comenteze posibilitatea candidaturii lui Boc. „Trebuie să vă spun că această ştire de weekend n-am vrut să o comentăm. Noi ne ocupăm de alegerile europarlamentare, din punct de vedere politic, iar din punct de vedere guvernamental, de soluţii împotriva crizei economice“, a declarat Flutur. Pe de altă parte, Flutur a afirmat că pesediştii sunt cei care au intrat deja în campania pentru postul de la Cotroceni. „Din partea partenerilor noştri, a început puţin cam devreme campania pentru alegerile prezidenţiale“, a răspuns Flutur la o întrebare referitoare la declaraţiile făcute, la sfârşitul săptămânii, de lideri ai partidului referitoare la partenerii de guvernare din PSD.

Emil Boc, candidat de rezervă al democrat-liberalilor

Aceste afirmaţii vin în contextul în care într-un raport al Ambasadei Austriei se arată că Traian Băsescu va lua o decizie privind candidatura sa la prezidenţiale abia în septembrie, în funcţie de efectele crizei economice, iar Emil Boc este pregătit drept candidat de rezervă al PD-L.
Raportul redactat sub semnătura ambasadorului austriac Martin Eichtinger este datat 14 mai şi adresat MAE vienez, precum şi ambasadelor Austriei de la Bruxelles, Chişinău, Kiev şi Moscova. Documentul obţinut de NewsIn relatează în cinci pagini conţinutul discuţiei cu preşedintele Traian Băsescu avute ieri la un dejun de lucru cu ambasadorii ţărilor UE acreditaţi la Bucureşti.

PSD ironizează afirmaţiile preşedintelui Băsescu

Liderii PSD nu au ezitat să comenteze cu ironie informaţiile referitoare la o posibilă candidatură a lui Emil Boc la preşedinţia ţării. Astfel, preşedintele PSD, Mircea Geoană, a caracterizat ieri declaraţiile lui Traian Băsescu, potrivit cărora va candida numai dacă România se va afla pe drumul ieşirii din criză, drept „giumbuşlucuri“.
„Şi dumneavoastră zâmbiţi când auziţi. Astea sunt giumbuşlucuri ca să se bage în seamă“, a comentat Geoană, răspunzând întrebărilor jurnaliştilor.
La rândul său, preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a spus că nu crede că Traian Băsescu nu va mai candida, caracterizând ipoteza ca Emil Boc să fie candidat de rezervă drept un „joc de picioare“ al preşedintelui.
„Domnul Băsescu nu va renunţa la această bătălie. Nici vorbă! Ceea ce vreau să spun e că eu nu cred în retragerea domnului Băsescu. Asta e o figură de stil şi mai ales o mişcare de picioare“, a declarat Iliescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS