12 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCinci lei ora de muncă a unui deţinut

Cinci lei ora de muncă a unui deţinut

Dacă aveţi nevoie de o mână de lucru ieftină şi bună, una dintre variante este să apelaţi la Penitenciarul din Târgu Jiu, unde ora de muncă a unui deţinut v-ar costa doar cinci lei.

Aproximativ o sută de deţinuţi de la Penitenciarul din Târgu Jiu pot fi închiriaţi de persoane fizice sau societăţi, la diferite lucrări de construcţii. Decizia a fost luată de conducerea penitenciarului, care vine astfel în ajutorul deţinuţilor. Prin muncă, aceştia îşi pot reduce din pedeapsă. Munca pe care o pot presta se face în baza unui contract de închiriere. Preţul pe oră este de cinci lei pentru o persoană privată de libertate, care nu va lucra mai mult de opt ore pe zi. „Avem deţinuţi cu calificări în zidărie, construcţii, precum şi necalificaţi. Cei cu calificări pot fi contractaţi pentru activităţi lucrative, cum sunt reparaţii curente, zugrăvit şi tâmplărie“, a menţionat Gheorghe Enache, directorul Penitenciarului din Târgu Jiu.
Mulţi dintre cei încarceraţi au calificări, fie dobândite în timpul detenţiei, fie înainte de a ajunge după gratii. Potrivit lui Gheorghe Enache, în prezent, aproximativ 40 de deţinuţi au calificări în zidărie, finisaje şi rigips.

Calificări în domeniu

Unul dintre cei mai iscusiţi deţinuţi este Vasile Ungureanu. Bărbatul de 32 de ani are calificare în meseria de zidar, dar se pricepe şi la finisaje. „Ştiu să pun gresie, faianţă şi rigips. Vreau să muncesc, că astfel trece timpul mai repede, dar mă ajută şi la reducerea pedepsei“, a spus Vasile Ungureanu. Din echipa sa mai fac parte alţi doi deţinuţi: „Eu am lucrat la Biserica de lângă spital. Am muncit mult, însă am satisfacţia că am făcut ceva în viaţă. Sper ca până ies din penitenciar să mai particip şi la înălţarea altor clădiri importante din oraş“, a spus Ion Corlan. Bărbaţii sunt dispuşi să muncească în afara penitenciarului. Gheorghe Enache spune că persoanele private de libertate care ies la muncă sub contract de închiriere au şi beneficii. Meşterii primesc în schimb 30% din venitul realizat, precum şi o reducere a pedepsei de şapte zile la o lună lucrată, acesta fiind unul dintre cele mai importante avantaje.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS