15.1 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalLupta cu drogurile

Lupta cu drogurile

Pe piaţa drogurilor din Oltenia se duce o luptă mută între traficanţii de stupefiante, care şi-au lărgit aria de operare, colaborează cu reţele din alte ţări şi încearcă să cucerească noi pieţe, şi poliţiştii antidrog, care vor să ţină sub control fenomenul.

În Oltenia, ca şi la nivel naţional, traficul de droguri este într-un continuu proces de profesionalizare. Traficanţii îşi lărgesc sistematic aria de desfăşurare a activităţii, reţelele întinzându-se în state precum Spania, Italia, Franţa, Suedia, Elveţia, Lituania ori Maroc. Reprezentanţii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Craiova au precizat că, în ultimul timp, se observă o diversificare a modului de operare al traficanţilor de droguri, aceştia din urmă fiind preocupaţi de colaborarea cu reţele din alte ţări. Drogurile sunt introduse în ţară prin diverse metode, cele mai întâlnite fiind în bagaje, autoturisme sau asupra copiilor. Altă metodă des folosită de traficanţi este introducerea în ţară a drogurilor în colete. În Oltenia, încă nu este formată o piaţă de distribuţie a drogurilor, însă traficanţii încearcă să cucerească noi pieţe, căutând în permanenţă consumatori, în timp ce poliţiştii antidrog fac eforturi pentru ţinerea fenomenului în frâu.

„Facem eforturi constante pentru diminuarea fenomenului. Problema este că locul celor arestaţi este luat imediat de alţii, pentru că tentaţia este mare, mai ales că traficul de droguri poate aduce profituri considerabile", a declarat comisar Silviu Văcaru, înlocuitor la comanda BCCO Craiova.

Traficanţii şi consumatorii lor

Conducerea BCCO Craiova a precizat că în Oltenia, „săgeţile", cum sunt numiţi cei care plasează drogurile consumatorilor, sunt racolate cel mai adesea din rândul elevilor şi studenţilor, traficanţii căutând tineri cu posibilităţi materiale reduse, care îşi riscă libertatea pentru câteva sute de lei. În ultimii ani, ofiţerii antidrog au arestat zeci de „săgeţi" şi traficanţi, mulţi dintre ei studenţi, dar şi un reporter la o televiziune locală din Drobeta Turnu Severin. De asemenea, în 2007 au fost reţinuţi fiul unei judecătoare de la Judecătoria Craiova, un asistent medical de la Spitalul de Urgenţă Craiova şi un economist.

Poliţiştii BCCO Craiova spun că persoanele care consumă droguri pot fi împărţite în două categorii, în funcţie de ce consumă. Cumpărătorii de haşiş din Oltenia sunt, în general, tineri cu vârsta până în 25 de ani, care vor să încerce senzaţii tari şi plătesc pentru un gram de haşiş în jur de 15 lei. De regulă, aceştia au prins „gustul" drogurilor în alte ţări şi continuă să consume şi acasă. De altfel, haşişul este cel mai traficat drog în Oltenia, dar şi cel mai des confiscat de poliţişti. Consumatorii de cocaină sau heroină sunt consideraţi de „elită", aceştia fiind de obicei copii cu părinţi înstăriţi, care îşi permit să cumpere un gram de „coca" cu 100-200 de euro. Aceştia consumă drogurile în apartamente sau cluburi, unde sunt destul de greu de depistat de oamenii legii. Poliţiştii doljeni au precizat că, până în prezent, în Oltenia nu a fost făcută nici o captură de heroină, consumatorii de „elită" optând pentru cocaină, ecstasy sau LSD.  

Ultimele capturi în Craiova

Ofiţerii Antidrog din cadrul BCCO Craiova au început acest an cu o captură de numai patru grame de canabis. În ianuarie, Petru Pojoni, de 30 de ani, din Bucureşti, a fost depistat în Craiova în timp ce încerca să vândă patru grame de canabis. În aprilie, Mircea Alexandru Rada, de 23 de ani, din Craiova, student, a fost prins în flagrant în timp ce deţinea în vederea comercializării 80 de grame de rezină de canabis (haşiş), ce fuseseră ascunse într-o sticlă de şampon.

La începutul lunii mai, ofiţerii BCCO Craiova au destructurat un grup de trei traficanţi de droguri, aceştia fiind prinşi cu 100 de grame de cocaină asupra lor. Cei trei făceau parte dintr-un grup infracţional organizat, ce se ocupa cu traficul de droguri de mare risc pe ruta Spania – Craiova, şi erau în atenţia lucrătorilor Antidrog de aproximativ două luni. Drogurile au fost descoperite în căptuşeala unei geci, într-un colet ce fusese trimis din Spania de alt membru al grupului printr-o firmă de curierat.

Ultima captură a ofiţerilor BCCO Craiova este de 410 grame de rezină de canabis, făcută la începutul acestei luni. Ofiţerii antidrog au depistat în parcarea unui hotel din Craiova doi tineri care deţineau în vederea comercializării 360 de grame de rezină de canabis. În camera de hotel în care unul dintre tineri se cazase cu încă trei fete au fost găsite alte 50 de grame de rezină de canabis.

Capturi în 2008

 

În 2008, poliţiştii antidrog doljeni au confiscat peste 62 de kilograme de canabis, circa 3,5 kilograme de haşiş, 116 pastile de ecstasy, zece grame de cocaină, cinci grame de amfetamină şi 15.800 de comprimate de medicamente care conţin substanţe halucinogene. 21 de persoane au fost reţinute pentru trafic de substanţe interzise, fiind soluţionate 16 dosare penale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII