26.7 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjPensii de lux în Gorj: 10.000 de lei pe lună

Pensii de lux în Gorj: 10.000 de lei pe lună

Deşi cei mai mulţi vârstnici din Gorj supravieţuiesc cu pensii de câteva sute de lei pe lună, există în judeţ şi pensionari care încasează lunar aproape 10.000 de lei.

Dacă pentru anumiţi gorjeni existenţa se reduce la drămuirea veniturilor de la o lună la alta, pentru o categorie privilegiată, problemele de zi cu zi reprezintă de mult o amintire. În ceea ce îi priveşte pe anumiţi gorjeni, viaţa lipsită de orice griji sau probleme financiare a început abia în momentul în care au mers pentru ultima oară la serviciu, respectiv atunci când au ieşit la pensie. Cu toate că majoritatea pensionarilor din judeţ nu au venituri mai mari de câteva sute de lei lunar şi nici nu speră ca într-o zi, după 30 sau 40 de ani de serviciu, să primească mai mult, altora poştaşul le aduce mai mult decât ar putea duce. Potrivit Casei Judeţene de Pensii Gorj, cei mai norocoşi dintre pensionari sunt foştii magistraţi. Aceştia primesc lunar pensii între 7.000 şi 8.000 de lei. Există însă câteva cazuri în care poştaşul numără pensii de aproape 10.000 de lei.

Pensionari din industrie

După cum a precizat Rodica Ghimişi, şefa Casei Judeţene de Pensii Gorj, foştii magistraţi nu sunt egalaţi la venituri de nici o altă categorie de pensionari, indiferent de domeniul în care şi-au desfăşurat activitatea. „În ceea ce îi priveşte pe foştii magistraţi, aceştia au cele mai mari venituri, însă sunt pensii speciale, care se adaugă la sistemul public de asigurări sociale la care se încadrează majoritatea populaţiei. Media pensiilor la magistraţi este între 7.000 şi 8.000 de lei. Urmează apoi pensiile din minerit şi energie. Aici, cea mai mare pensie este de 4.300 de lei. Mai este o pensie, tot din industrie, de 3.900 de lei“, a declarat Rodica Ghimişi, şefa Casei Judeţene de Pensii (CJP) Gorj. Conform datelor furnizate de CJP, în judeţ există 16.000 de persoane care trăiesc lunar dintr-o pensie socială de numai 300 de lei, sumă de 33 de ori mai mică decât cea mai mare pensie din Gorj.

Îi atrage pensia mare

Pensiile mari îi atrag pe magistraţii gorjeni care se apropie de vârsta de pensionare. Săptămâna trecută, mai mulţi magistraţi gorjeni au ieşit la pensie.
Unul dintre aceştia este Gheorghe Menchenie, care a primit decizia de pensionare din funcţia de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Novaci. Locul său a fost luat temporar de procurorul Gheorghe Roibu. De asemenea, şi alţi magistraţi gorjeni au ieşit la pensie. Este vorba despre procurorul Mihai Cepoi, din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Novaci, precum şi despre Iuliana Cârcotă şi Marcela Crângureanu, din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj. De asemenea, a mai ieşit la pensie şi judecătoarea Sofia Ţămbălaru. Cereri de pensionare au depus şi fostul preşedinte al Tribunalului Gorj, judecătorul Gheorghe Miruţă, sau procurora Janeta Cosmulescu. Unii judecători şi procurori ieşiţi la pensie preferă să profeseze ca avocaţi şi îşi rotunjesc astfel veniturile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII