20.9 C
Craiova
miercuri, 16 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalPoliţie „secretă“ locală

Poliţie „secretă“ locală

Proiectul de lege pentru înfiinţarea poliţiei locale a fost adoptat ieri în şedinţă de guvern. Executivul nu a reuşit însă să convingă opinia publică dacă este vorba de proiectul aberant din 2007 sau de unul bine ticluit.

 

Guvernul a adoptat proiectul de lege privind înfiinţarea poliţiei locale, o structură de ordine publică paralelă poliţiei naţionale, în subordinea autorităţilor administraţiei publice locale. La nivel municipal, acolo unde se va organiza şi funcţiona poliţia locală, nu se ştie însă nimic despre modificările care se presupune că au fost aduse proiectului iniţial, din 2007, considerat de specialiştii în domeniu un fiasco. Nici măcar reprezentanţii Poliţiei Comunitare Craiova, pe scheletul căreia urmează să se modeleze poliţia locală, nu au idee ce a fost amendat din vechiul proiect.

„Cert este doar că ministerul de resort a transmis ligii sindicatelor din care fac parte şi poliţiştii comunitari că se va ţine cont de propunerile de modificare a proiectului din 2007. Acel proiect avea nenumărate lacune, în toate aspectele: de la finanţare la materializarea a acţiunilor care se presupune că vor intra în competenţa poliţiei locale. Ceva concret însă nu avem. Să vedem legea", a spus Constantin Petrescu, directorul Poliţiei Comunitare Craiova. Viceprim-ministrul Dan Nica susţine însă că au avut loc dezbateri periodic. Conform site-ului guvernului, la întrebarea „S-a făcut vreo dezbatere publică pe proiectul de hotărâre al actului normativ privind crearea poliţiei locale ?", vicepremierului a răspuns: „Sigur că da. De două luni, din două în două săptămâni, am realizat acest lucru. La acest proces de dezbatere au participat, pe lângă structurile asociative – primari de comune şi asociaţiile primarilor de comune, oraşe, municipii, consilii judeţene -, şi organizaţiile neguvernamentale care şi-au manifestat interesul şi care au o activitate în acest domeniu". „La Primăria Craiova nu a existat vreo formă a proiectului legii pentru înfiinţarea poliţiei locale", a declarat purtătoarea de cuvânt a Primăriei Craiova, Carmen Licu.

Poliţistul „face tot“

Poliţia locală ar urma să se ocupe cam de tot ce este acum controlabil la nivel de poliţie comună, poliţie comunitară şi servicii deconcentrate cu prerogative de inspecţie şi sancţionare. „Domeniile în care va acţiona poliţia locală sunt: ordinea şi liniştea publică, precum şi paza bunurilor, circulaţia pe drumurile publice, disciplina în construcţii şi afişaj stradal, protecţia mediului şi gospodărirea localităţilor, activităţi comerciale, evidenţa persoanelor. Poliţia locală va acţiona de data aceasta cu adevărat în slujba şi, mai ales, sub controlul fiecărui cetăţean din localităţile României. Pentru că, în primul rând, descentralizarea este în legătură cu cetăţeanul. El va fi cel care va avea controlul direct prin intermediul persoanelor pe care acesta le alege şi cărora le dă mandatul să exercite aceste acţiuni, inclusiv în domeniul apărării proprietăţii publice şi private, în domeniul ordinii şi siguranţei publice, elemente care preocupă pe fiecare dintre cetăţenii României în mod deosebit", a spus vicepremierului Dan Nica.

Rutieră extinsă

Potrivit vicepremierului Dan Nica, poliţia naţională nu va fi efectiv retrasă, ci va coordona unele acţiuni, cum ar fi cele de cercetare a circumstanţelor producerii accidentelor rutiere.

„Nu este o retragere a poliţiei naţionale din domeniul ordinii şi siguranţei publice şi n-am dori să facem acest lucru pentru că este un segment extrem de important pentru fiecare dintre noi. În schimb, în legea poliţiei locale sunt prevăzute foarte clar elementele de ordine şi siguranţă care devin atributul, ca să spunem aşa, exclusiv al poliţiei locale. În domeniul poliţiei rutiere, au fost date competenţe care sunt competenţe extinse, astfel încât poliţia locală, cu atribuţii în domeniul circulaţiei pe drumurile publice să poată să înceapă să-şi facă datoria. În primul rând, acestea sunt lucrurile care deranjau cel mai mult", a spus Nica la briefingul de presă la finalul şedinţei de guvern de ieri. Proiectul de lege va fi trimis parlamentului, pentru dezbatere şi aprobare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

22 COMENTARII