20.9 C
Craiova
miercuri, 16 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljPerlă la teză: „Vitoria are o inteligenţă natală“

Perlă la teză: „Vitoria are o inteligenţă natală“

După gafele celor de la Centrul Naţional pentru Curriculum şi Evaluare în Învăţământul Preuniversitar (CNCEIP), care au redactat greşit unul dintre subiectele date elevilor de clasa a VIII-a, urmează şi gafele elevilor.

 

Dacă înainte de susţinerea probei la limba şi literatura română, majoritatea elevilor se rugau să le pice fragmente din opera lui Caragiale, odată ce ruga le-a fost ascultată însă au apărut şi primele probleme.

La clasa a VII-a, primul subiect a avut opt cerinţe referitoare la un fragment din „Cişmigiu & Comp" de Grigore Băjenaru, printre care şi menţionarea a două trăsături ale genului epic, apoi transcrierea unui scurt fragment în care este folosită o modalitate directă sau un procedeu direct de caracterizare a unuia dintre personajele textului. Pentru subiectul al doilea, elevii claselor a VII-a au avut de redactat o compunere de cel puţin 20 de rânduri, în care să caracterizeze personajul preferat dintr-o nuvelă studiată. Mulţi dintre elevii doljeni au ales să caracterizeze personajul principal, Lefter Popescu, din nuvela „Două loturi", de Ion Luca Caragiale. Şi cum operele lui Caragiale, potrivit criticilor, construiesc un impresionant spectacol al lumii prin creaţii realiste, psihologice sau fantastice, aşa şi elevii doljeni şi-au adus contribuţiile „fantastice" la teza cu subiect unic. „Lefter avea diferite stări de la comic la tragic şi avea şi nişte bilete de loto, care îi puteau alunga anonimatul" sau „Domnul Lefter Popescu trăia doar cu soţia sa, vrând să trăiască în pace, ducându-se să caute biletele în sertar biletele erau inversate". Şi cum imaginaţia elevilor doljeni nu are limite, profesorii au regăsit în teze şi următoarele comentarii: „Caracterizarea domnului Lefter fiind o nuvelă, foarte renumită, nuvela fiind o specie a genului epic… Domnul Popescu a demisionat, fiind sigur pe el că nu o să mai aibă nevoie de bani şi că o să trăiască nedoritor de nimic toată viaţa. Lefter pleacă în căutarea biletelor la loterie, băgându-se în seamă cu oameni, chiar dacă erau duşmani".

La primul subiect, unde li se cerea, printre altele, să scrie un text de 10-15 rânduri, în care să motiveze răspunsul dat de elev în opera „Cişmigiu & Comp" de Grigore Băjenaru, elevii doljeni au scris: „Un elev şi-a luat profesorul la răspundere că a întrebuinţat cuvinte pe care elevii le făcuseră deja"; „Răspunsurile date de elevi erau foarte grele. Profesorul a cerut să explice din nou mai explicit şi vorbea prea mult"; „Răspunsurile date de elev sunt foarte bune şi acest fapt mă face să cred că sunt oameni pe care ne putem baza la întrebări cu răspuns dificil"; „Întrebat de profesor, elevul răspunde că le dezgustă pe cucoanele care vorbesc cu cuvinte franţuzeşti" sau „Este un elev foarte fericit de răspunsurile date de profesor, dar fie vorba între noi, elevii din zilele noastre au un vocabular mai dezvoltat decât cei din 1920".

Şi la cerinţa conform căreia elevii din clasa a VII-a ar fi trebuit să motiveze folosirea virgulei în următorul fragment: „Ei, făcu el amuzat", unii dintre ei au expus în teze propriile „interpretări": „A fost pusă virgula deoarece e linie de dialog că vorbeşte naratorul" sau „A fost pusă virgulă ca să înţelegem mai bine despre ce e vorba…".

Vitoria Lipan, caracterizată original

Caracterizarea unui personaj dintr-un roman studiat era unul dintre subiectele tezei cu subiect unic la clasa a VIII-a. Mulţi au ales opera „Baltagul" şi caracterizarea Vitoriei Lipan, personajul principal. Şi cum personajul a impresionat elevii, unii au scris: „Vitoria are o inteligenţă natală"; „Vitoria, pe care, de fapt, o chema Victoria, este foarte deşteaptă ca ţăranu român de demult şi de azi";„Vitoria respectă datoriile strămoşeşti şi îi e frică şi de aceea ţine post…" sau „Vitoria s-a luptat şi era ca un bărbat, mai puternică decât mulţi dintre bărbaţii de azi".

Niţă Ghiţescu şi Ghiţă Niţescu, cei doi candidaţi din schiţa „Triumful talentului", de Ion Luca Caragiale au reuşit să îi zăpăcească atât pe reprezentanţii Ministerului Educaţiei, cât şi pe elevii doljeni. Textul care trebuia comentat la prima vedere a adus şi el perlele de rigoare: „Niţă şi Ghiţă sunt doi prieteni buni, nedespărţiţi, aşa reiese din text, de-aia au şi nume asemănătoare" sau „Este un triumf pentru Niţă şi Ghiţă să apară în opera lui Caragiale şi să discute între ei"…

Niţă şi Ghiţă a adus două demisii

Ministrul Ecaterina Andronescu a cerut, vineri seară, demisia celor doi responsabili cu elaborarea variantelor de subiecte pentru teze unice din Centrul Naţional pentru Curriculum şi Evaluare în Învăţământul Preuniversitar (CNCEIP), respectiv a lui Stan Mihail şi Dumitru Săvulescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII