19.5 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalPrimăria a blocat conturile Electroputere Craiova

Primăria a blocat conturile Electroputere Craiova

Municipalitatea a pus poprire pe conturile companiei, pentru o datorie de trei milioane de euro la bugetul local. ANAF are şi ea de încasat restanţe de 49,3 milioane de euro. Societatea este în pericol să intre în incapacitate de plată, iar cei 2.500 de salariaţi riscă să fie trimişi acasă.

 

Electroputere SA Craiova riscă să intre în incapacitate de plată, pentru că are de ieri conturile blocate din cauza datoriilor de peste trei milioane de euro către bugetul local. Reprezentanţii Primăriei Craiova spun că au luat măsura executării silite a societăţii din cauza nerespectării graficului de eşalonare la plata datoriilor. „Am întocmit un grafic de eşalonare, dar nu s-au ţinut de el. Până acum au plătit o foarte mică parte din bani. Probabil că Electroputere funcţionează de acum după legile arabe, nu după ale noastre. Toţi restanţierii trebuie să-şi achite datoriile către bugetul local", a declarat Ioan Văcariu, directorul Direcţiei de Impozite şi Taxe din cadrul Primăriei Craiova.

Primăria a somat în repetate rânduri compania să-şi plătească dările şi chiar a pus sub sechestru unul dintre active, fostul stadion al echipei de fotbal Electroputere Craiova, care valora pe piaţă anul trecut circa opt milioane de euro. Problema este că, în actualele condiţii de criză, nimeni nu vrea să cumpere un stadion, pe care să-l valorifice imobiliar cu condiţia să construiască altul, conform legilor în vigoare. De partea cealaltă, sindicatul din fabrică spune că numai o mediere cu primăria mai poate salva fabrica de la faliment. „Trebuie să discutăm cu primăria şi să facem un program de rambursare a datoriilor. Altfel, intrăm în faliment. Nu există altă cale", a declarat liderul sindical Aurel Bojenoiu.

Acesta susţine că angajaţii nu au primit salariile de două săptămâni. În următoarea perioadă, în conturile societăţii ar trebui să intre peste un milion de euro. „Aşteptăm banii ăştia cu sufletul la gură. Cred că este cel mai greu moment din istoria Electroputere", a mai spus Bojenoiu. „Avem conturile blocate şi încercăm să rezolvăm această problemă", a recunoscut Adrian Dumitriu, care însă nu a dorit să detalieze subiectul.

Privatizare de 120 de milioane de euro

La sfârşitul lui 2007, pachetul majoritar de 62,8% din acţiunile societăţii oltene a fost achiziţionat de saudiţii de la Al Arab Contracting Company, care au plătit 2,3 milioane de euro. Patronatul şi-a asumat asigurarea unui capital de lucru de 37 de milioane de euro, investiţii de 23 de milioane de euro şi datorii către stat de 44 de milioane de euro, iar către bănci – de 20 de milioane de euro. Electroputere Craiova estima de curând prin proiectul de buget pe 2009 vânzări nete de 93,2 milioane de euro şi un profit brut de 3,8 milioane de euro, în condiţiile în care anul trecut pierderile au fost de 23,2 milioane de euro, la o cifră de afaceri de 43,5 milioane de euro. La sfârşitul anului 2008, societatea avea datorii curente de 94 de milioane de euro. Cu toate acestea, pe anul în curs erau programate investiţii de 7,5 milioane de euro. Datoriile către ANAF se ridică în prezent la 49,3 milioane de euro. În condiţiile blocării conturilor, firma nu ar avea cu ce să achite furnizorii şi băncile, iar cei 2.500 de muncitori ar urma să fie trimişi acasă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII