16.2 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalModernizarea i-a trimis la cişmea

Modernizarea i-a trimis la cişmea

Craiovenii s-au grăbit ieri de la primele ore ale dimineţii spre fântânile oraşului, pentru că lucrările de reabilitare a reţelei publice de alimentare cu apă potabilă au lăsat mai toate cartie-rele fără apă la robi-nete.

Oprirea apei pentru 12 ore i-a făcut pe locuitorii Băniei să se aprovizioneze cu apă potabilă fie de la magazin, fie de la fântânile din afara oraşului. Sau de la cişmelele urbei, atâtea câte mai sunt, indiferent că au apă bună de băut sau nu. Pentru a-şi astâmpăra setea, craiovenilor le-au fost mai la îndemână magazinele, de unde şi-au procurat apă plată sau minerală. „Nu ştiam că se opreşte apa. Am venit la magazin să iau un bidon de cinci litri pentru cafea şi băut. Sper să fi oprit mama şi pentru spălat, că altfel…“, a spus Mircea, un tânăr din Brazda lui Novac. La baie sau bucătărie, apa de la robinet nu prea a putut fi înlocuită, dacă oamenii nu şi-au făcut provizii. Drept urmare, cei luaţi prin surprindere s-au „înarmat“ cu bidoane şi au plecat spre cea mai apropiată sursă de apă. De departe cea mai căutată fântână este cea de la Işalniţa, cu apă de la Izvarna. „Noi luăm mereu apă de aici, că este bună. Dar azi am adus mai multe bidoane pentru că este apa oprită în oraş“, a declarat Dorel Mereuţă, venit împreună cu soţia să facă provizii de apă pentru câteva zile.
La fântâna Obedeanu, din Craioviţa Nouă, oamenii vin să ia apă numai pentru spălat. Majoritatea ştiu că apa de aici nu este potabilă, dar unii o folosesc şi pentru băut. Deşi pe fântână a fost inscripţionat avertismentul „Apă nepotabilă“, o persoană prost inspirată a şters „ne“-ul şi astfel oamenii pot consuma o apă bogată în nitriţi. „Ştim că apa nu este bună de băut, dar noi o luăm pentru spălat. Este oprită apa în tot oraşul şi, mai ales că avem copil mic, ne este necesară la spălat, la baie. Pentru băut am cumpărat apă plată. De fapt, aşa facem de obicei, cumpărăm. Nu prea avem încredere nici în apa de la robinet“, a explicat craioveanul Cătălin Avramescu, din cartierul George Enescu, care a găsit astfel şi un bun prilej de a-şi plimba copilul.

De unde bem apă?

Pe site-ul Primăriei Craiova suntem informaţi că, din cele 14 izvoare din urbe, numai patru au apă bună de băut: „Doar patru din cele 14 izvoare din Craiova au apă potabilă. Este vorba despre fântâna de la Piaţa Veche, Piaţa Chiriac, fântâna Popova şi fântâna din Lunca Jiului“. Compania de Apă „Oltenia“ şi Autoritatea de Sănătate Publică Dolj sunt fiecare de altă părere, bazându-se pe rezultatele analizelor chimice şi biologice pe care le-au efectuat cu ceva timp în urmă la apa de la cişmelele oraşului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII