16.2 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalMicuţa Schumacher

Micuţa Schumacher

Ar da fără să se gândească o plimbare prin magazine pe o cursă cu cartul. Frumoasă şi plină de încredere, Rebeca a prins gustul vitezei de la prima întâlnire. Chiar dacă în sportul de motoare găseşte adrenalină, forţă şi distracţie, îşi şlefuieşte cu grijă personalitatea, pentru că îi place să ştie cât mai multe.

 

Prin curtea rotundă din faţa Palatului Copiilor din Craiova se perindă, agitaţi, copii, părinţi, fraţi mai mari. Unii au venit pentru înscrieri, alţii – pentru cursuri. Câţiva băieţi se zgâiesc undeva, aproape de un zid, la mogâldeţele strânse una lângă alta, care aşteaptă. Rebeca Chesini vrea să se înscrie la pictură şi la dansuri. Are zece ani. Intră pe porţile mari, deschise larg, şi ochii i se pironesc într-acolo. Acum mai bine de 50 de ani, un american din California asamblase nişte ţevi, formând un şasiu pe care-l echipase apoi cu un motor în doi timpi de la o motocositoare. Aşa a fost inventat cartul. Rebeca ştie câte ceva despre carting. Dar nu s-a urcat niciodată pe un astfel de motor. Au trecut doi ani de atunci.

„De când am intrat în curte, m-am gândit că aş putea încerca. Am vrut să văd cum e şi am aşteptat să plece lumea. Apoi m-am înscris la cursuri. Antrenamentele sunt de două, trei ori pe săptămână. Curtea de la Palat e destul de mică, merge cu indulgenţă să bagi a treia. Dar asta avem la dispoziţie. După trei luni, am participat la primul concurs, la Reşiţa. Apoi au venit altele: la Orşova, Hunedoara, Roşiori, la Craiova", spune fata. Înaltă, frumoasă, cu părul lung, cu vorba şi atitudinea care promit, peste câţiva ani Rebeca va avea, o personalitate puternică.

Adrenalină şi responsabilitate

Sunetul motorului ambalat nervos, mirosul încins al roţilor, senzaţia de control care pune stăpânire imediat ce cartul se pune în mişcare şi adrenalina… multă adrenalină. Toate acestea îi sunt familiare Rebecăi de multă vreme. Sportul de motoare îl are în sânge, căci şi fratele, şi tatăl, şi unchiul său au această pasiune. Sigură pe ea, are simţul aventurii, dar nu e niciodată iresponsabilă. „Am încredere în mine şi ştiu că eu controlez cartul. Concurez pentru plăcere, pentru distracţie. Şi dacă nu câştig, nu se prăbuşeşte cerul", spune fata cu părul lung, fan al lui Schumacher. Anul acesta, peste două săptămâni, împlineşte 13 ani. Învaţă la Şcoala nr. 22 şi ultima competiţie la care a participat a fost cea de miercuri, de la Filiaşi, despre care Gazeta de Sud a scris în numărul de ieri. La categoria de vârstă la care se încadrează, poate atinge şi 130 km/h, cu un motor cu capacitate de 50cm cubi. „Sunt şi carturi care ating 250 km/h, însă, chiar dacă îmi permit o anumită viteză caracteristicile motorului, n-aş putea să merg cu viteza cu care aş vrea, pentru că, de cele mai multe ori, terenul nu permite. La Filiaşi, spre exemplu, pe ambele benzi era exagerat de mult nisip şi ar fi imprudent să nu ţii cont de aceste lucruri", adaugă Rebeca.

Mai puternică

Chiar dacă are curajul şi pasiunea pe care mulţi copii nu le au, nu se lasă definită de o singură nebunie. „Îmi place să am cunoştinţe generale. La şcoală, învăţ foarte bine şi intru în tot felul de proiecte, merg în străinătate, particip la concursuri şcolare şi, în afară de carting, fac dansuri şi pictură. Nu-mi place să stau", se descrie rapid, expunând o parte din personalitatea sa. S-a gândit că i-ar plăcea să aibă un scuter. Apoi i-a plăcut mai mult ATV-ul, iar azi înclină spre o motocicletă pentru motocros, pentru munte. „Dar când o să împlinesc 16 ani, poate o să vreau altceva". Râde. N-a schimbat multe la mine cartingul, dar ştiu că de când m-am apucat de acest sport am mai multă încredere în mine şi sunt mai puternică…"

Un sport de motor sigur

 

Din anii ‘70, cartingul a devenit o adevărată şcoală de pilotaj pentru cei care urma să fie virtuozii circuitelor de viteză, precum Ayrton Senna, Alain Prost, Ricardo Patrese sau Michael Schumacher, scrie http://www.karting.ro. În toată lumea, sunt organizate concursuri regionale şi naţionale la care pot participa toţi iubitorii sporturilor cu motor, cartingul fiind de departe cel mai sigur. Majoritatea practicanţilor, fie copil, tânăr sau bunic, pot beneficia de circuite indoor sau outdoor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII