18.3 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalBurse medicale pentru tinerii romi

Burse medicale pentru tinerii romi

Tinerii craioveni de etnie romă, studenţi la Medicină, mai au la dispoziţie doar trei săptămâni pentru a solicita o bursă academică oferită de Institutul pentru o Societate Deschisă.

Institutul pentru o Societate Deschisă (OSI) împreună cu Fondul de Educaţie pentru Romi au lansat ieri la Craiova programul de burse destinate studenţilor de etnie romă în domeniul medicinei şi farmaciei în România. Reprezentanţii Agenţiei de Monitorizare a Presei, prin Carmen Macavei, Daniel Rădulescu – preşedintele Sastipen (Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate – n.r.), Robert Matei, coordonatorul naţional al programelor naţionale pentru romi, şi Valeriu Nicolae – reprezentant al Proiectului de pregătire a romilor în domeniul sănătăţii le-au prezentat tinerilor romi şi reprezentanţilor acestora şansele academice la care pot aspira. Programul „Burse medicale pentru romi. Leadership în sănătate: o generaţie de profesionişti în domeniul sănătăţii“ se desfăşoară sub auspiciile Decadei de Incluziune a Romilor 2005-2015. Fondurile programului de burse sunt asigurate de Institutul pentru o Societate Deschisă şi vor susţine 60 de studenţi de etnie romă care studiază sau au intenţia de a studia medicina în România. Bursele academice vor fi asigurate studenţilor romi care urmează cursurile facultăţilor de Medicină, Farmacie, Stomatologie sau ale colegiilor de asistenţi medicali şi moaşe, precum şi medicilor rezidenţi, dacă respectivele instituţii sunt acreditate de Ministerul Educaţiei şi Cercetării din România. Selectarea viitorilor bursieri se va face pe baza meritelor academice, a motivaţiei lor profesionale şi a potenţialului de leadership. Cei declaraţi câştigători în urma selecţiei pot solicita finanţare suplimentară în scopul studierii unei limbi străine sau pentru participarea la conferinţe profesionale. Bursierii vor fi susţinuţi într-un program de mentorat, în cadrul unui proiect derulat în cooperare cu Asociaţia Medicilor Rezidenţi din România. Atât semifinaliştii, cât şi mentorii selectaţi vor participa la un program de pregătire în advocacy, în scopul dezvoltării capacităţii lor personale şi de advocacy.

Anul trecut, 35 de romi au obţinut burse academice

Candidaţii îşi pot trimite dosarele pentru solicitarea burselor până pe 30 mai 2009. Formularele de aplicare pot fi descărcate de pe www.burseromi.ro sau http://ref.rmusp.org. Pentrul anul academic 2008-2009 au fost primite 53 de aplicaţii, fiind selectaţi 35 de finalişti. „17 dintre bursieri sunt studenţi la facultăţi de medicină, farmacie sau colegii medicale ori medici rezidenţi, iar 18 sunt înscrişi în şcoli postliceale sanitare acreditate de minister. Unul dintre bursierii noştri a câştigat chiar o bursă internaţională pentru efectuarea unui stagiu de pregătire în Italia“, a menţionat Daniel Rădulescu, preşedintele Sastipen. Bursele acoperă toate cheltuielile de cazare, achiziţionarea de manuale şi fondurile necesare pentru deplasarea la conferinţe.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII