8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAu revenit ţepele prin SMS

Au revenit ţepele prin SMS

Trei femei din Craiova au rămas fără 120, 150, respectiv 200 de euro, după ce au răspuns unor SMS-uri prin care era anunţată o falsă promoţie în numele magazinului Altex.

Inspectoratul de Poliţie al Judeţului (IPJ) Dolj a anunţat ieri că infracţiunile de înşelăciune s-au înmulţit în ultima perioadă, escrocii profitând de naivitatea unor cetăţeni pe care îi anunţau prin SMS-uri că sunt câştigători ai unor concursuri fictive. Păgubiţii au răspuns cererilor expeditorilor mesajelor, care se pretindeau reprezentanţi ai unor firme cunoscute, şi au achitat diverse sume de bani în contul acestora ori au încărcat cartele valorice de telefonie mobilă. Unele victime ale acestei escrocherii sunt din Craiova, poliţiştii doljeni înregistrând în ultimele trei zile tot atâtea plângeri.
Conform reprezentanţilor IPJ Dolj, sâmbătă, două femei, de 54, respectiv 30 de ani, mamă şi fiică, au sesizat Secţia 3 Poliţie Craiova despre faptul că, în aceeaşi zi, au fost determinate de o persoană necunoscută să achite sumele de 150 şi 120 de euro încărcând cartele PrePay pentru a ridica un premiu câştigat la tombola organizată de magazinul Altex, premiu ce consta într-un telefon mobil Nokia N95, în valoare de aproximativ 300 de euro. Cele două femei au primit, iniţial, scurte mesaje prin care erau anunţate că au fost declarate câştigătoare ale unui concurs. După aceea, au fost sunate şi li s-au oferit indicaţii privind achitarea sumelor de bani prin transmiterea codurilor de încărcare ale mai multor cartele PrePay prin SMS-uri, care au fost ulterior şterse la indicaţiile persoanei necunoscute care le-a contactat telefonic. După transmiterea codurilor, femeile au sunat degeaba la numărul de la care fuseseră apelate, pentru că nu a mai răspuns nimeni.
Alt caz asemănător a fost înregistrat de Secţia 5 Poliţie Craiova, victima fiind o femeie de 58 de ani, din localitate, care a fost uşurată de 200 de euro prin aceeaşi metodă.

Poliţiştii recomandă să nu răspundeţi acestor mesaje  

Potrivit reprezentanţilor IPJ Dolj, atunci când cetăţenii dau crezare unor mesaje trimise de către persoane necunoscute, în numele unor mari companii, şi le urmează indicaţiile privind achitarea unor sume, întotdeauna pierd banii. „Nu acceptaţi să achitaţi sume de bani sau să încărcaţi cartele telefonice în contul unor persoane necunoscute şi, mai mult decât atât, nu acceptaţi să le divulgaţi acestora date cu caracter personal, cum ar fi numele, prenumele, CNP-ul, adresa şi altele“, a precizat comisarul Adrian Căpraru, purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj. Poliţiştii doljeni mai recomandă ca, în cazul în care sunteţi sunaţi sau primiţi mesaje scrise în care sunteţi puşi în situaţiile descrise mai sus, nu ezitaţi să anunţaţi poliţia prin 112 sau să vă adresaţi celei mai apropiate unităţi de poliţie.
Promoţiile false în numele firmei Altex nu sunt o noutate, în anii trecuţi mai multe persoane căzându-le victime escrocilor care operează în acest mod.
Compania Altex a emis un comunicat, în anul 2007, prin care a anunţat că nu este implicată în nici un fel în aceste false promoţii şi a atenţionat clienţii să nu răspundă la astfel de SMS-uri.

Arestat pentru înşelăciuni

La jumătatea lunii februarie 2007, ofiţerii Serviciului de Combatere a Crimei Organizate Vâlcea au prins un minor de 16 ani, din Vâlcea, care a atras diverşi cetăţeni cu oferte mincinoase, folosindu-se de numele unei companii interne de telefonie mobilă. În urma percheziţiei la domiciliul acestuia, s-a găsit un calculator în funcţiune, pe care rulau mai multe programe, printre care pagini de vânzare on line, adrese cu mesaje în care erau oferite spre vânzare pachete promoţionale, precum şi alte date ale unor produse oferite fictiv spre comercializare.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

20 COMENTARII