14.5 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCodurile sunt pentru toţi cetăţenii, indiferent de nivelul lor de educaţie

Codurile sunt pentru toţi cetăţenii, indiferent de nivelul lor de educaţie

Coaliţia „Opriţi Codurile!“ a solicitat preşedintelui medierea în vederea obţinerii consultării cetăţenilor.
În urma întâlnirii din 22 aprilie 2009 cu preşedintele României, Coaliţia „Opriţi Codurile!“ face următoarele precizări:
Solicitarea retragerii codurilor din parlament este fundamentată pe încălcarea legii de către Ministerul Justiţiei şi Guvernul României.
Ministerul Justiţiei şi Guvernul României nu au supus consultării publice proiectele finale ale celor patru coduri, încălcând Legea transparenţei decizionale (Legea nr. 52/2003).
Ministerul Justiţiei şi Guvernul României nu au elaborat studiile de impact ale celor patru coduri şi nici tezele prealabile ale Codului Civil în termen legal, încălcând legea privind tehnica legislativă (Legea nr. 24/2000).
Ministerul Justiţiei şi Guvernul României nu au obţinut toate avizele necesare transmiterii proiectelor de coduri în parlament, încălcând Legea privind competenţele CSM (Legea nr. 317/2004). Atragem atenţia că avizele sunt obligatorii din punctul de vedere al obţinerii lor, şi nu facultative.
Toate aceste nelegalităţi au fost prezentate, într-un document făcut public, atât preşedintelui României, cât şi preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului României şi Ministerului Justiţiei. Considerăm că respectarea legii este un temei suficient şi realist într-un stat de drept.
Considerăm că studiile de impact nu trebuie confundate cu strategia de implementare a unei legi.
Considerăm că strategia de a ne consulta după adoptarea Codurilor de către parlament nu este realistă din punct de vedere legal, induce instabilitate şi incertitudine în societate privind viabilitatea codurilor şi respectarea lor.
Considerăm că participarea la procesul de consultare publică nu este privilegiul pe care îl au doar specialiştii Ministerului Justiţiei, ci un drept fundamental al omului.
Considerăm că lipsa de rating sau nivelul minim de educaţie al unor cetăţeni nu sunt argumente valabile pentru încălcarea drepturilor omului şi a legii. Nivelul minim de educaţie nu absolvă persoanele care au încălcat Codul Penal sau cel Civil.
Coaliţia „Opriţi Codurile!“ susţine că argumentele aduse de preşedintele Băsescu privind urgenţa adoptării codurilor în 15 mai 2009 nu sunt realiste. Preşedintele a afirmat că adoptarea codurilor va fi percepută de Comisia Europeană ca un progres în modernizarea justiţiei din România. Noi considerăm, dimpotrivă, că adoptarea codurilor prin încălcarea legii şi ameninţarea parlamentului vor fi considerate de către Comisia Europeană ca fiind grave abateri de la dreptul comunitar şi de la Carta Drepturilor Fundamentale.
În lipsa unor indicii clare privind diminuarea corupţiei (mai mult, scăderea pedepselor de corupţie în noul Cod Penal) e puţin probabil ca România să aibă un raport pozitiv din partea Comisiei Europene.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU