14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalBune, rele, codurile trebuie bifate!

Bune, rele, codurile trebuie bifate!

Preşedintele Traian Băsescu a dat curs solicitării Coaliţiei „Opriţi Codurile!" şi a organizat ieri, la Palatul Cotroceni, o întâlnire la care au participat reprezentanţi ai mass-media româneşti şi ai organizaţiilor neguvernamentale interesate de pachetul legislativ aflat în dezbaterea parlamentului. Reprezentanţii societăţii civile au venit la Cotroceni îmbrăcaţi în tricouri negre inscripţionate cu mesajul „Codul de la cap se-mpute", fapt care se pare ca l-a enervat la culme pe şeful statului. Traian Băsescu le-a spus celor prezenţi că le stă la dispoziţie 55 de minute pentru a discuta despre Codurile Civil şi Penal. Coduri care, bune, rele, trebuie bifate până pe 15 mai pentru a scăpa de cele comuniste.

„Coaliţia «Opriţi Codurile!» s-a născut din îngrijorare şi din credinţa că aceste legi care ne vor influenţa vieţile mie, colegilor mei şi dumneavoastră merită respectate, iar acest respect nu poate fi asigurat decât printr-o dezbatere publică reală", a deschis discuţia Indira Crasnea, preşedinta Clubului Român de Presă. „Suntem îngrijoraţi că legi atât de importante au făcut drumul de la iniţiator până la parlament ca nişte pasageri clandestini în cala unui vapor, când, de fapt, li se cuvenea un bilet pe puntea superioară", a mai spus Crasnea.

Şeful statului a cerut lista cu amendamentele propuse de asociaţiile reunite în această alianţă şi le-a spus că va face tot posibilul ca parlamentul să ţină cont de ele.

„Avem listă de amendamente pe care nu vrem să le dăm. Nu vrem să le dăm, asta încerc să comunic, pentru că sunt două puncte de vedere. Tot ceea ce se întâmplă acum în parlament, din punctul nostru de vedere, este în afara legii. Au fost încălcate cel puţin două legi. Nu pot să intervin cu amendamente pe un proiect care se dezbate în afara legii", a spus Mircea Toma, preşedintele Agenţiei de Monitorizare a Presei.

Contrariat de refuzul lui Mircea Toma de a-i prezenta amendamentele la coduri, Traian Băsescu a replicat: „Am o mare rugăminte! Eu primesc foarte mulţi oameni care vin să facă o poză la preşedinte, după care să iasă şi să vorbească foarte urât: Uitându-mă la dumneavoastră, constat că sunteţi o grupare sau mai multe grupări reprezentate de foarte mulţi oameni tineri. Şi atunci rugămintea mea la demersul dumneavoastră, care sunt convins că este cinstit, este: Daţi-mi o listă cu amendamentele la cele patru coduri şi vă promit că voi invita partidele la o discuţie şi le voi cere să ţină cont de ele! Este posibil? Daţi-mi un răspuns acum şi, dacă îl avem, continuăm într-o manieră discuţia, dacă nu avem observaţii, sigur, discutăm în general. Vreau să ştiu ce fel de discuţie urmează să facem".

Organizaţiile neguvernamentale aliate în Coaliţia „Opriţi Codurile!" i-au spus preşedintelui că procesul de consultare şi avizare a codurilor a fost viciat şi că întâlnirile cu reprezentanţii guvernului şi cu cei ai Ministerului Justiţiei pe această temă nu au avut nici un rezultat. Şeful statului a fost informat şi de faptul că organizaţiile din Coaliţia „Opriţi Codurile!" au dat în judecată guvernul şi Ministerul Justiţiei la Curtea de Apel Bucureşti, cerând să fie suspendate şi anulate cele patru hotărâri de guvern prin care au fost adoptate proiectele de coduri şi au fost trimise parlamentului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS