6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljTentativă de blocaj pe DE 70

Tentativă de blocaj pe DE 70

Aproximativ 40 de persoane din localitatea doljeană Beharca au ieşit ieri în stradă în semn de protest faţă de întreruperea apei potabile. Ei au ameninţat că, dacă nu este repornită alimentarea, blochează Drumul European 70.

 

Locuitorii din Beharca, sat al comunei Coţofenii din Faţă, şi-au ieşit din fire ieri, când Compania de Apă „Oltenia" SA a oprit robinetul. Oamenii au primit apă în zilele de Paşte, când credeau că lucrurile s-au rezolvat, însă imediat după sărbători s-au trezit din nou fără apă. Ei s-au adunat într-o parcare de la marginea Drumului European 70, pe care au ameninţat că îl blochează dacă nu primesc apă potabilă în gospodării. Potrivit primarului de la Coţofenii din Faţă, nemulţumiţii au fost repede lămuriţi că nu e cazul să recurgă la asemenea gesturi şi că situaţia se va reglementa în curând. „Au venit aici 30-40 de persoane, care însă s-au dovedit de înţeles şi nu s-au dedat la fapte necugetate. Problema apei se va rezolva începând de joi (astăzi – n.r.), când Compania de Apă «Oltenia» va încheia contractele de furnizare cu oamenii", a spus primarul Constantin Cârciumaru. La faţa locului au sosit şi echipaje ale Serviciului Poliţiei Rutiere Dolj, care însă nu au mai avut motiv să intervină. „Am fost sesizaţi că în zonă există un grup de persoane, care şi-ar fi exprimat intenţia de a bloca traficul rutier. Două echipaje s-au deplasat acolo pentru a preîntâmpina eventualele evenimente, însă nu a fost cazul", a spus şeful SPR Dolj, comisar-şef Stelian Nicolăescu.

Cum a început scandalul

Scandalul apei de la Coţofenii din Faţă s-a iscat în ianuarie, când, din pricina unei datorii de peste 200.000 de lei, Compania de Apă „Oltenia" SA a întrerupt furnizarea la Coţofenii din Faţă şi Beharca. Restanţa s-a acumulat din 2007 şi este recunoscută şi de Primăria Coţofenii din Faţă, şi de locuitori, în baza indicatorilor de pe contoare, deşi nici în prezent nu există vreun contract valabil între Compania de Apă „Oltenia" SA şi beneficiari: primăria, pentru reţeaua stradală, şi contribuabili, pentru alimentarea individuală. Contractele nu s-au semnat din cauză că autoritatea locală nu şi-a înfiinţat serviciul propriu de alimentare cu apă potabilă şi tariful avizat de Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSCUP). La începutul lunii februarie, în şedinţă extraordinară, consiliul local a respins tariful avizat de ANRSC, de 1,26 lei/metru cub – total, mai degrabă pe motive politice, decât tehnice, provocând isterie printre locuitori. În martie, a fost adoptat tariful total de 1,13 lei pentru un metru cub de apă. „În această situaţie, legea permite încheierea contractelor de furnizare. Restanţa care va fi stabilită de companie în sarcina beneficiarilor individuali va fi eşalonată şi inclusă în facturile următoare", a spus primarul Constantin Cârciumaru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS