17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalBoc vrea să taie din privilegiile parlamentarilor

Boc vrea să taie din privilegiile parlamentarilor

Premierul Emil Boc recomandă conducerii parlamentului să găsească soluţia legală şi să nu dea curs cererii unor foşti şi actuali parlamentari care au solicitat pensii speciale, arătând că acest demers al demnitarilor este „o formă de dispreţ faţă de restul cetăţenilor“.
Boc a spus că este anormal ca demnitarii să profite de această situaţie de criză şi să îşi mai acorde nişte pensii speciale şi şi-a exprimat speranţa că forurile de conducere ale parlamentului vor găsi soluţia legală pentru a putea opri pensiile speciale. „Fac o recomandare conducerii parlamentului să nu dea curs cererii de acordare a pensiilor de parlamentar pentru cei 350 (peste 550, potrivit datelor oficiale obţinute, la solicitarea NewsIn, de la parlament, au cerut adeverinţe pentru pensii – n.r.) care au solicitat pensiile speciale, pentru că ar fi un semn de total dispreţ faţă de populaţia acestei ţări, care trece printr-o situaţie dificilă“, a precizat premierul ieri, la postul public de televiziune. „Dacă ar fi acordate, ne-ar pune într-o situaţie delicată pe noi, cei din guvern, care vorbim de austeritate bugetară. Cred că se va înţelege acest efort de solidaritate, pentru că nu putem să tratăm cu două unităţi de măsură“, a subliniat Emil Boc.
Prim-ministrul a arătat că doreşte să anuleze Legea pensiilor speciale, în baza căreia „350 de foşti şi actuali parlamentari cer pensia specială, care merge până la 80% din valoarea indemnizaţiei de parlamentar“. Peste 550 de foşti parlamentari au solicitat pensii speciale, în baza Statutului senatorilor şi deputaţilor din 2006, după ce fie nu au candidat, fie au ratat un nou mandat la alegerile uninominale din toamna trecută, iar iniţiativa PD-L de renunţare la acestea nu a fost încă dezbătută. Lista persoanelor care au cerut adeverinţa pentru pensionarea în baza Legii nr. 96/2006 privind Statutul senatorilor şi deputaţilor cuprinde în cazul Camerei Deputaţilor 388 de nume, iar în cazul Senatului – 183. Pe baza acestei adeverinţe, pe care o prezintă la Casa de Pensii, foştii senatori şi deputaţi îşi calculează pensiile.

Cine primeşte pensii babane

Printre foştii parlamentari care au cerut pensionarea se numără fostul şef al statului Ion Iliescu, care are la activ două mandate de senator. De asemenea, pe listă figurează Mona Muscă, aceasta având două mandate complete şi unul nefinalizat, după ce şi-a dat, în 2007, demisia din Camera Deputaţilor ca urmare a scandalului privind colaborarea sa cu fosta Securitate. Totodată, fostul senator conservator Rodica Stănoiu a solicitat pensie de parlamentar, la fel ca şi Adrian Păunescu (PSD), care a ratat cel de-al patrulea mandat de senator în Hunedoara.
Cei mai mulţi dintre pensionarii parlamentari din fosta legislatură provin din rândurile PRM, care nu a mai atins pragul de 5%.

NewsIn

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII