13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalBanii de la FMI ar putea fi folosiţi pentru pensii şi salarii

Banii de la FMI ar putea fi folosiţi pentru pensii şi salarii

Preşedintele Traian Băsescu a declarat ieri, la Beirut, că o parte din banii de la FMI poate fi folosită în mod excepţional pentru a echilibra pensiile şi salariile mici în cazul în care criza se va agrava.

Preşedintele Băsescu le-a prezentat oamenilor de afaceri libanezi, în cadrul unei întâlniri organizate la Camera de Comerţ din Beirut, oportunităţile de investiţii şi condiţiile economice din România, potrivit NewsIn.
Şeful statului a dorit să facă o serie de precizări şi despre acordul cu FMI, care va fi parafat în curând. „Vom lua un împrumut de 20 de miliarde de euro de la CE şi FMI. 13 miliarde vor merge către BNR pentru a consolida rezervele naţionale şi pentru stabilitatea monedei în raport cu celelalte valute. Alte şase sunt pentru guvern, în special pentru investiţii. Numai în condiţii excepţionale cele şase miliarde pot fi folosite pentru alte tipuri de acţiuni decât investiţiile. Dacă e nevoie, vom utiliza aceşti bani pentru pensiile şi salariile mici în cazul în care criza se va agrava“, a declarat preşedintele Băsescu în cea de-a doua zi a vizitei sale de stat în Liban.

Împrumutul extern, utilizat pentru finanţarea deficitului bugetar

La rândul său, premierul Emil Boc a spus ieri că obiectivul guvernului este ca împrumutul extern contractat de la Comisia Europeană să fie utilizat pentru finanţarea deficitului bugetar, prin investiţii, şi speră ca economia să nu oblige ca o parte din aceşti bani să fie folosiţi pentru plata pensiilor şi a salariilor. El a amintit, la postul public de radio, că împrumutul de la FMI este destinat BNR şi că doar banii alocaţi de Comisia Europeană şi bănci vor fi la dispoziţia Ministerului Finanţelor. „Banii de la FMI nu ajung la Boc şi Pogea, ci la Mugur Isărescu, doar împrumutul de la Comisie ajunge la Ministerul Finanţelor. Ideea este ca economia să nu ne oblige să folosim banii de la Comisie şi pentru salarii şi pensii“, a spus Boc, precizând că în acest sens s-a pronunţat şi şeful statului. „Acest împrumut are două componente financiare: una de la FMI, de 13 miliarde de euro, care merge la BNR şi nu este pentru pensii şi salarii, ci pentru consolidarea rezervei valutare, şi aproximativ şase miliarde de euro, care merg în Trezoreria guvernului, la Ministerul Finanţelor. Aceşti bani au în acest moment dedicaţia pentru susţinerea deficitului pe componenta investiţională şi ceea ce sperăm cu toţii este ca să nu fim nevoiţi ca, din banii aceştia de investiţii, să ducem mai târziu spre pensii şi salarii. Deci, noi sperăm ca economia să nu ne pună într-o astfel de situaţie şi să nu ajungem acolo. Acest lucru l-a menţionat preşedintele“, a adăugat Boc.
Guvernul a fost informat miercuri de Fondul Monetar Internaţional că va trimite autorităţilor române scrisoarea oficială pentru încheierea acordului de împrumut în perioada 14-20 aprilie, a mai anunţat ieri premierul Emil Boc.

„România trebuie să recucerească pieţele arabe“

Preşedintele Traian Băsescu a declarat ieri, la Beirut, că România va trebui să găsească „politici mai inteligente pe plan economic“, pentru a reduce dependenţa exporturilor către zona europeană şi pentru a recuceri pieţele arabe „uitate“ timp de 20 de ani. Şeful statului a admis că altă problemă este că produsele pe care le exporta România înainte nu se mai fabrică în prezent. El le-a mai spus investitorilor libanezi că ţara noastră este atractivă din punct de vedere economic, pentru că economia românească nu o să fie serios afectată de criză. Băsescu a spus că se aşteaptă o creştere negativă între -1 şi -4 şi că rata şomajului nu va depăşi 6%, spre deosebire de alte ţări, unde în această perioadă de criză şomajul ar putea ajunge şi la 20%. Preşedintele le-a mai spus libanezilor că în România există două domenii economice care pot deveni o prioritate: industria alimentară şi turismul.
Traian Băsescu a făcut o vizită oficială în Republica Libaneză, la invitaţia omologului său, preşedintele Michel Sleiman, informează Administraţia Prezidenţială. În cadrul vizitei, preşedintele României s-a întâlnit cu şeful statului libanez, cu preşedintele Consiliului de Miniştri şi cu preşedintele parlamentului, informează un comunicat al preşedinţiei. Din delegaţia oficială au mai făcut parte Maria Băsescu şi Gheorghe Pogea, ministrul de finanţe, care a semnat în numele statului român un acord privind promovarea şi protejarea reciprocă a investiţiilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII