11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljProfesorii ameninţă cu boicotarea examenelor

Profesorii ameninţă cu boicotarea examenelor

O nouă veste vine să zguduie învăţământul doljean şi, implicit, pe sindicaliştii preuniversitari. Cadrele didactice nu vor avea parte de majorări salariale decât după 1 ianuarie 2010, iar la tichete-cadou nici nu îşi permit să viseze… Ca formă de protest, profesorii doljeni doresc boicotarea tezelor cu subiect unic sau a examenelor naţionale.

Centralizarea la nivel judeţean a referendumului prin care profesorii doljeni au avut şansa să opteze pentru una dintre posibilităţile de protest aduce veşti îngrijorătoare pentru elevi. Profesorii doljeni au ales, în majoritatea cazurilor, neparticiparea la tezele cu subiect unic sau boicotarea examenelor naţionale. „O nouă propunere, venită peste noapte, ne oferă menţinerea cadrelor didactice în sistem, deci renunţarea la anunţatele disponibilizări în masă, dar îngheţarea salariilor pentru o perioadă de zece luni. În principiu, am fi de acord să nu se primească bani în plus decât să ajungă profesorii pe drumuri după o viaţă dedicată catedrei. Pe de altă parte, nu avem siguranţa că în ianuarie această promisiune va fi respectată. Tocmai de aceea, pe 24 aprilie 2009, vom decide ce formă de protest vom alege, în urma rezultatelor referendumului la care au participat cadrele didactice, nedidactice şi personalul auxiliar din unităţile şcolare doljene“, a spus Constantin Rada, preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământ Dolj.
Mai mult decât atât, sindicaliştii preuniversitari doljeni au menţionat că numărul de 20.000 de profesori sau personal nedidactic din şcoli propuşi pentru disponibilizări la nivel naţional este nejustificat, având în vedere că, numai în acest an, 6.000 de cadre didactice vor ajunge acasă odată cu restrângerea programei şcolare la liceu, iar alte 2.000 vor fi din rândul celor rămase fără elevi, odată cu micşorarea, de la an la an, a numărului de elevi şcolarizaţi, în urma natalităţii scăzute.

Profesorii doljeni se tem de o grevă generală

Şi sindicaliştii preuniversitari doljeni afiliaţi la Federaţia „Spiru Haret“ sunt revoltaţi de deciziile „neconstituţionale“ luate de guvernanţi, de la o zi la alta. Majorările salariale prevăzute de Legea nr. 221/2008 vor fi practic amânate printr-o nouă ordonanţă care anulează Legea majorării salariilor. „Majoritatea personalului didactic şi nedidactic din şcolile doljene a ales ca formă de protest boicotarea tezelor cu subiect unic şi chiar a examenelor naţionale. Oamenii se tem însă să meargă mai departe, la o grevă generală… Există profesori care predau în şcoli din mediul rural şi care nu şi-au primit banii pentru decontarea navetei de cel puţin trei luni. Învăţământul va rămâne fără oameni, bani în plus nu primesc, naveta nu le este decontată“, a spus Ion Cepoi, preşedintele Sindicatului Învăţământului Preuniversitar Dolj, afiliat la Federaţia „Spiru Haret“.
Conform semnalelor primite de sindicaliştii preuniversitari doljeni, Primăria Ciupercenii Noi nu a acordat cadrelor didactice care fac naveta bani pentru decontarea transportului de cel puţin trei luni, în aceeaşi situaţie aflându-se cei din Poiana Mare. În ceea ce priveşte tichetele-cadou, profesorii doljeni nu au mari speranţe. Înainte de Sărbătorile Pascale, doar primăriile din Valea Stanciului şi Podari au anunţat sindicaliştii doljeni că profesorii din şcolile de comună vor primi tichete-cadou în valoare de aproximativ 300 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

13 COMENTARII