13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCoaliţia „Opriţi Codurile!“ cere o întrevedere cu preşedintele Băsescu

Coaliţia „Opriţi Codurile!“ cere o întrevedere cu preşedintele Băsescu

Coaliţia „Opriţi Codurile!“, formată din 22 de organizaţii nonguvernamentale, a trimis ieri o scrisoare preşedintelui Traian Băsescu, prin care solicită o întrevedere cu şeful statului pentru clarificarea aspectelor nelegale cu privire la modul în care au fost respectate procedurile prealabile în materia Codului civil, Codului penal, Codului de procedură civilă şi Codului de procedură penală. Scrisoarea a fost transmisă preşedintelui României, ca urmare a lipsei de reacţie a guvernului la solicitările reprezentanţilor Coaliţei privind stoparea, respectiv retragerea celor patru coduri în parlament. Coaliţia consideră că intervenţia preşedintelui e necesară deoarece, în prezent, parlamentul dezbate patru proiecte de acte normative profund viciate din perspectiva respectării condiţiilor legale prealabile adoptării lor.
Reprezentanţii ONG-urilor susţin că guvernul a aprobat şi transmis spre adoptare parlamentului cele patru proiecte de coduri cu încălcarea Legii nr. 52/2003, privind transparenţa decizională în administraţia publică, şi a Legii nr. 24/2000, privind normele de tehnică legislativă, în sensul că nu au existat avizele legale necesare din partea Consiliului Economic şi Social şi nici studiile de impact aferente acestor coduri.

Coaliţia dă în judecată guvernul

În ceea ce priveşte proiectul Codului civil, Coaliţia „Opriţi Codurile!“ este de părere că nelegalităţile au fost mai ample: tezele prealabile, care trebuia să existe înainte de începerea scrierii codului, au fost adoptate pe 2 aprilie 2009. La aceeaşi dată, Consiliul Superior al Magistraturii a dat avizul pentru proiectul Codului civil, în condiţiile în care acesta trebuia să existe anterior adoptării în şedinţa de guvern. „Pe fond, este absolut derizorie încercarea parlamentului de a finaliza într-o perioadă de o lună patru proiecte de o asemenea anvergură, care, după Constituţia României, sunt pietrele de temelie ale sistemului legislativ“, se arată în scrisoarea către preşedintele Traian Băsescu.
Semnatarii scrisorii doresc clarificarea invocării termenului de 15 mai, propus de Traian Băsescu, până la care parlamentul ar trebui să adopte cele patru acte normative, în condiţiile în care nici Comisia Europeană şi nici cetăţenii nu doresc coduri afectate de vicii de procedură şi votate în pripă.
Coaliţia „Opriţi Codurile!“ a înaintat ieri o plângere în instanţă legată de încălcarea de către guvern a legislaţiei prealabile elaborării celor patru coduri. Totodată, reprezentanţii Coaliţiei vor avea o întâlnire cu preşedintele Senatului, Mircea Geoană, pe 15 aprilie, Senatul fiind prima cameră sesizată de către Guvernul României cu cele patru proiecte de lege.

NewsIn

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII