25.1 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalUnul din două proiecte ale primăriilor primeşte finanţare

Unul din două proiecte ale primăriilor primeşte finanţare

O cercetare a Fundaţiei Soros, legată de accesul autorităţilor locale la fondurile europene, relevă faptul ca primăriile au realizat, în medie, 2,5 proiecte pentru fonduri europene şi guvernamentale, între 2004 şi 2008. Rata de reuşită a acestor proiecte a fost de 50%.
Fundaţia Soros România a lansat, în cadrul unei dezbateri, cercetarea „Accesul autorităţilor locale la fondurile europene“, din programul „Reforma Administraţiei Publice“.
26% dintre primării au depus un singur proiect între 2004-2008, pentru fonduri guvernamentale şi europene, pre şi post – aderare, media fiind de doar 2,5 pentru întreaga perioadă analizată. Rata de succes a aplicării spre finanţare a fost de 50%, indiferent de tipul de fond pentru care s-a optat. Cele mai multe proiecte au fost depuse în regiunea sud-est (56,9%), însă în regiunea de vest au fost depuse cele mai multe proiecte aprobate. La polul opus se situează regiunea de sud-vest.
Dacă, în general, oraşele mari şi mijlocii sunt active în accesarea banilor europeni, problemele apar în restul localităţilor. În cazul primăriilor din urbanul mic şi rural, o informare adecvată creşte cu 30% şansele de accesare a fondurilor, în vreme ce nivelul redus al veniturilor de la buget scade cu 80% rata de accesare a finanţărilor. De asemenea, autorităţile care au angajaţi pregătiţi pentru proiectele europene au şanse mai mari cu 55% de a accede la fondurile europene, iar parteneriatele (consiliul judeţean, alte primării, ONG-uri) determină o rată de accesare a fondurilor de aproximativ 60%. Altă cauză a excluderii, care nu trebuie ignorată, este şi influenţa factorului politic.
Dintre localităţile analizate, 20% au reuşit să atragă aproximativ 42% din fondurile alocate pentru proiecte în cei patru ani, acestea fiind considerate cele mai competitive localităţi. Ele depun de 2,7 ori mai multe proiecte şi le sunt aprobate de 3,5 ori mai multe proiecte decât în cazul localităţilor necompetitive, ceea ce poate duce treptat la creşterea disparităţilor de dezvoltare a unora în detrimentul altora.
În perioada octombrie – noiembrie 2008, Fundaţia Soros România a desfăşurat o cercetare sociologică în patru regiuni de dezvoltare (nord-est, sud-est, vest şi sud-vest), alcătuită din două componente: una cantitativă, pe bază de chestionar autocompletat, adresat tuturor primăriilor din patru regiuni de dezvoltare, având o rată de răspuns de peste 90%; şi calitativă, în cadrul căreia s-au realizat 16 studii de caz.

NewsIn

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS