22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalJustiţia, în grevă

Justiţia, în grevă

Personalul auxiliar al instanţelor doljene a făcut ieri o grevă spontană de două ore. Între orele 8.30 – 10.30, toţi grefierii, arhivarii şi dactilografele şi-au oprit activitatea şi au ieşit să protesteze în faţa instanţelor în cadrul cărora îşi desfăşoară activitatea. Procesele au fost întrerupte pe parcursul celor două ore din cauză că judecătorii nu mai aveau grefieri în sălile de judecată. Excepţie a făcut doar Curtea de Apel Craiova, unde procesele s-au desfăşurat normal, la proteste luând parte doar grefierii care nu erau în şedinţele de judecată.

Spor de stres de 50% pe ultimii trei ani

Nemulţumirea personalului auxiliar al instanţelor este legată de faptul că Ministerul Justiţiei nu le plăteşte pe ultimii trei ani sporul de suprasolicitare neuropsihică (sau spor de stres, cum mai este cunoscut) de 50% din salariu, pe care l-au câştigat în justiţie.
„Am câştigat în instanţă, prin hotărâri irevocabile, dreptul de a primi acest spor. A fost pusă în executare această decizie, stabilindu-se cu Ministerul Justiţiei alocarea sumei de bani în trei tranşe. O primă tranşă, de 30% din sumă, ni s-a achitat în octombrie, urmând ca a doua tranşă să fie plătită pe 10 martie. A trecut o lună de atunci şi tot nu ni s-a achitat aceşti bani, motivându-se că nu sunt fonduri“, a declarat Luciana Pascu, grefier la Curtea de Apel Craiova.
„Este vorba de un protest spontan. Angajaţii din cadrul personalului auxiliar al instanţelor au înţeles să-şi exprime astfel, ieşind în stradă, nemulţumirea faţă de nerespectarea de către Ministerul Justiţiei a unei legi. Corpul grefierilor este unul de elită. Dacă judecătorii sunt consideraţi creierul într-un proces, noi suntem muşchii în aceste dosare. Fără noi nu funcţionează justiţia“, a explicat grefierul Dan Işlicaru, de la Judecătoria Craiova.

Pentru judecători – da, pentru grefieri – ba

Supărarea personalului din instanţe este cu atât mai mare cu cât pentru judecători s-au găsit banii necesari achitării restanţelor salariale. „Dânşii au luat banii de la 1 aprilie, iar noi am tot fost amânaţi până la ora actuală“, a declarat Constantina Aramă, grefier la Tribunalul Dolj.
Mai mult decât atât, protestatarii s-au arătat nemulţumiţi şi de faptul că „proiectul unei viitoare legi a salarizării în justiţie include acest spor de 50% în salariul de bază al judecătorilor, însă îl elimină de tot în cazul personalului auxiliar“, a menţionat grefiera Vali Stancu, de la Curtea de Apel Craiova.
Protestul a încetat la ora 11.30, când activitatea instanţelor a reintrat în normal. Luni, 13 aprilie, protestele personalului auxiliar din instanţe vor fi reluate printr-un miting în faţa Ministerului Justiţiei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

10 COMENTARII